"Het beste voor de mensen, alleen dat telde"

STAD NEEMT AFSCHEID VAN DE EERSTE VROUWELIJKE SCHEPEN MADY VANGOITSENHOVEN

In de Sint-Germanuskerk is er gisteren afscheid genomen van ereschepen Mady Vangoitsenhoven. Zij overleed afgelopen vrijdag op 80-jarige leeftijd. "Politiek was voor Mady 'goeiendag zeggen aan iedereen'", zei goede vriend en partijgenoot bij CD&V Hans Vandermolen. "Haar glimlach en zorg voor familie zal door de Tienenaars nooit vergeten worden."

"Mady kwam dikwijls naar deze kerk en werd hier ook gedoopt", wist deken Joris Hardiquest te vertellen. "Samen met haar echtgenoot Jean kwam ze hier bidden. Ik zie hen daar nog zitten in de middenbeuk. Nu is ze hier voor de laatste keer, omdat we helaas afscheid moeten nemen. Generaties verschuiven, ook in de politiek. De laatste maanden hebben we ook al van gewezen schepen Gaston Holsbeek afscheid genomen en van oud-burgemeester Jef Coel."

Vangoitsenhoven werd geboren in de wijk Potterij. "Dat was indertijd een van de meest volkse wijken van onze stad", weet deken Hardiquest. "De wijk bruiste van het leven en er werd uitgebreid gefeest. Mady heeft ongetwijfeld daar de microbe om te feesten opgelopen. Het is dan ook geen wonder dat ze schepen van Feestelijkheden werd. Mady was altijd graag onder de mensen, ook later in de politiek. Ze bewoog zich zichtbaar zeer gelukkig tussen de mensen. Altijd was ze hartelijk en joviaal."

Woonzorgcentrum

Vangoitsenhovens zus, Monique, liet haar woorden voorlezen door Hans Vandermolen. "We vierden onlangs nog haar tachtigste verjaardag in het ziekenhuis. Ze was moedig, maar de negatieve medische rapporten volgden mekaar helaas snel op. Wat later verhuisde Mady naar het woonzorgcentrum in Kumtich. Ze wilde daar graag naartoe, omdat ze daar veel mensen kende. Daar was ze gelukkig en het eten was bijzonder goed, zei ze."

Hans Vandermolen sprak na die woorden in naam van alle CD&V-partijgenoten, maar ook in naam van alle gemeenteraadsleden over de partijen heen, dank uit voor al hetgeen Vangoitsenhoven gedaan heeft voor de stad. "Mady was een hartelijke, eenvoudige en geëngageerde vrouw. Twee dingen bepaalden haar leven: haar familie en de Tienenaars. Ik heb 25 jaar lang samengewerkt met haar en als ik haar iets vroeg, zei ze steevast: 'Ik zal zien wat Jean zegt'. Daarnaast wilde ze het beste voor 'de mensen' en dat waren er veel. Mady kende zowat heel Tienen, met naam en toenaam en afkomst. Toen ze nog op de Zuidertoren werkte, wist ze ook wie wanneer met pensioen zou gaan of hoe lang men al op pensioen was."

Kus

Vangoitsenhoven zal vooral herinnerend worden als schepen van De Onvermijdelijke Kus. "Wie haar aansprak, werd ongetwijfeld getrakteerd op een kus", zegt schepen Vandermolen. In 2006 nam Vangoitsenhoven afscheid van de politiek om de fakkel aan de jongere generatie door te geven. "Een boek schrijven over de politiek zou ze nooit doen, zei ze me. 'Want wie leest dat?', vroeg ze zich af. Nee, Mady zat in de politiek om te zorgen voor de mensen en om te feesten, want dat deed ze graag. Ze trouwde zowat half Tienen en ging later ook persoonlijk de Tinnen Schotel van de stad aan jubilarissen overhandigen." Ook de kerstboomzetting op het stadhuis zal Vandermolen nooit vergeten. "Mady en Jean kwamen die elk jaar op een avond zetten. "We gaan hem een 'hemmeke' aandoen", zei ze dan."

De dood van haar echtgenoot in 2009 tekende Vangoitsenhoven. "Ik bezocht haar nog toen ze in het ziekenhuis opgenomen was", vertelt Vandermolen. "'Mijn bobijntje is bijna afgerold', zei ze. En toch was ze nog bezorgd over de gezondheid van mensen die we allebei kenden. Dat was Mady. Ze had het hart op de juiste plaats."

Veel Tienenaars brengen een laatste groet aan de ereschepen.
Bollen Veel Tienenaars brengen een laatste groet aan de ereschepen.
Mady Vangoitsenhoven, de politica met de eeuwige glimlach.
Bollen Mady Vangoitsenhoven, de politica met de eeuwige glimlach.