"Doek Kwixx gewoon op"

WINKELIERS VINDEN DAT OVERKOEPELEND HANDELSORGAAN STAD VERDEELT

De raad van bestuur van Kwixx bij de oprichting, toen alles nog gesmeerd liep. Ondertussen is Davy Minsart (tweede van rechts op de onderste rij) vertrokken omdat hij vindt dat Bart Debbaut (achter Minsart) enkel zichzelf verrijkt.
Baert Marc De raad van bestuur van Kwixx bij de oprichting, toen alles nog gesmeerd liep. Ondertussen is Davy Minsart (tweede van rechts op de onderste rij) vertrokken omdat hij vindt dat Bart Debbaut (achter Minsart) enkel zichzelf verrijkt.
Het zit er bovenarms op tussen Kwixx-voorzitter Bart Debbaut en de Tiense handelaars. Eerder hebben enkele winkeliers uit de Leuvensestraat het vertrouwen in het overkoepelend handelsorgaan opgezegd, maar nu klinken er nog meer kritische stemmen. "Debbaut wil met Kwixx enkel zijn eigen zaak verrijken", zegt bakker Davy Minsart.

Davy Minsart van de bakkerij Lintara uit de Tiense deelgemeente Oplinter zat zelf tot januari in het bestuur van Kwixx, maar stapte uit de vereniging om dezelfde reden als de handelaars uit de Leuvensestraat aangaven.

Verdoken reclame

"Bart Debbaut wil met Kwixx enkel zijn eigen zaak verrijken. Het voorbeeld dat voor mij de druppel was, was het koppel dat een auto had gewonnen in restaurant Het Witte Paard. Op de foto van het koppel stond één zaak op de achtergrond: De Gouden Schaar van Debbaut. Is dat geen verdoken handelsreclame?"


Hij vindt ook dat de handelszaken uit de deelgemeenten amper steun krijgen van Kwixx. "Bij alle acties stond alleen de stadskern in de schijnwerpers. Ik heb zelfs geen antwoord gekregen op de vraag of we aanwezig mochten zijn op de braderie. Dat is niet de eerste keer, want bij de kerstmarkt kregen we amper twee kerstboompjes ter beschikking als decoratie, terwijl wij als handelaars van de deelgemeenten 25 procent van de inkomsten bijdragen. Bij een goede handelsstad floreren de dorpen mee, zijn de klanten gelukkig en de handelaars vriendelijk. Kwixx bereikt net het omgekeerde op dit moment. De stad is verdeeld, de dorpen zijn boos omdat hun geld misbruikt is, de klanten zien een oorlog die uitgevochten word via media. Ze liggen daar niet per se wakker van, maar ondertussen bestempelen ze hun eigen stad wel als marginaal", zegt Minsart in een open brief naar Kwixx.


Er zit volgens Minsart dan ook niets anders op dan Kwixx gewoon op te doeken. Minsart gooit zelfs al een oplossing op tafel. "De Tiense handelaars hebben wel nood aan een overkoepelend orgaan. Een nieuwe organisatie zou opgericht moeten worden uit de assen van Kwixx met alle partijen rond de tafel. Alle politieke partijen en een vertegenwoordiger van elk deel van de stad, de deelgemeentes, de Leuvensestraat én de Veemarkt. Als dat orgaan gestuurd wordt door de schepen van Lokale Economie, is iedereen winnaar.


Bart Debbaut van Kwixx zelf wenste gisteren niet te reageren. "We hebben een raad van bestuur samengeroepen en zullen morgen (vandaag, red.) reageren met een persbericht."