“De jeugd in Tienen is enorm geëngageerd en weet heel goed wat ze wil”

Nicky Martens (24) is Jongere van het Jaar én jongste gemeenteraadslid van Tienen

Nicky is al jaren een geëngageerd lid van de jeugdbeweging FOS.
RV Nicky is al jaren een geëngageerd lid van de jeugdbeweging FOS.
Vierentwintig lentes jong is Nicky Martens maar deze jonge vrouw bruist van ambitie. Ze wil vooral een luisterend oor zijn voor de jongere generatie en dat leverde haar op het Gala van de Tiense Troeven de Award van Jongere van het Jaar op. Zopas legde ze ook de eed af als jongste gemeenteraadslid van Tienen.

Nicky woont al heel haar leven in Bost. Ze studeert haar laatste jaar als studente architectuur aan de KULeuven en werkt één dag per week bij architectenbureau MV2 in Overlaar. Naast haar studies is ze vooral bezig met de Scoutsgroep FOS 213 De Hinde in Tienen. “Daar ben ik ondertussen drie jaar groepsleidster. Bij FOS Open Scouting nationaal zit ik in het ploegje dat ‘Saamdagen’ organiseert, ons nationaal leidersweekend waar meer dan 700 Scoutsleiding bij elkaar komt om te leren, spelen en feesten. Zoals blijkt uit mijn hobby’s is mijn absolute passie: organiseren. Als ik de kans krijg om te helpen iets op poten zetten, zal ik altijd als eerste opspringen. Ik geniet er enorm van iets mee vorm te geven en dan anderen zich te zien amuseren.”

Oudoom Wilfried Martens

Een andere passie van Nicky is de politiek. “Ik ben al zolang ik mij kan herinneren geïnteresseerd in politiek. Mijn oudoom Wilfried Martens (oud-premier) heeft daar ongetwijfeld een grote invloed op gehad. Hij is altijd een groot voorbeeld geweest. Ik vond het als kind dan ook geweldig wanneer ik met mijn vader, die in het Vlaams parlement werkt, mee mocht gaan naar het werk.” Op haar zestiende schreef Nicky zich effectief in bij CD&V. “Dat was de meest logische partij, familiaal gezien, maar het is ook de partij die het best bij mij past, want ik ben een echte tsjeef. Ik zoek altijd een compromis dat voor zoveel mogelijk mensen werkt. Het is die positieve manier van werken die ik ook graag lokaal wou inzetten. Mij inzetten om de belangen van alle inwoners zo goed mogelijk op elkaar proberen af te stemmen.”

Nicky was verrast maar heel blij met haar award van Jongere van het Jaar.
VDT Nicky was verrast maar heel blij met haar award van Jongere van het Jaar.

Nicky merkt de laatste jaren een sterke vooruitgang in het jongerenbeleid van de stad. “De samenwerking tussen politiek, de jeugdraad en andere organisaties is veel beter dan enkele jaren terug. Een belangrijke stap die we met de jeugdraad hebben gezet, is ons advies over het nieuwe fuifreglement met maatregelen die de jeugdbewegingen zelf hebben opgesteld.”

CD&V was de meest logische partij, familiaal gezien, maar het is ook de partij die het beste bij mij past, want ik ben een echte tsjeef. Ik zoek altijd een compromis dat voor zoveel mogelijk mensen werkt

Nicky Martens

“Iets wat als een kleine verwezenlijking lijkt maar waar ik enorm trots op ben, is de Samenspeeldag die we hebben kunnen organiseren met de jeugdraad en jeugddienst. De vijandigheid tussen jeugdbewegingen heeft me altijd heel hard gestoord. Het idee dat Scouts beter zou zijn dan Chiro of omgekeerd, is totaal absurd. Tenslotte hebben alle jeugdbewegingen het zelfde doel en spelen ze vaak dezelfde spelletjes. De Samenspeeldag is een initiatief om de verenigen meer te laten verbroederen en hen te laten inzien dat er geen reden is voor vijandigheid.”

Nicky Martens legde begin januari de eed af bij Jos Hermans.
Bollen Nicky Martens legde begin januari de eed af bij Jos Hermans.

Nieuwe fuifzaal

Als jongste gemeenteraadslid wil Nicky jongeren opnieuw fier maken op hun stad. “Wij moeten onder meer zorgen voor een nieuwe fuifzaal zodat er terug meer kleinere fuifjes kunnen plaatsvinden in Tienen en jongeren dichterbij huis kunnen feesten. Het verfraaien van onze Grote Markt en het inrichten van andere gezellige ontmoetingsplaatsen moet de jongeren ook terug wat meer in het Tiense straatbeeld krijgen. Maar een goede samenwerking tussen de politieke beleidsmakers en de jeugd van Tienen is nog het belangrijkste van allemaal. Regelmatig in dialoog gaan met scholen, leerlingenraden, jeugdraad en jeugdverenigingen, is essentieel om in te schatten wat we op korte en lange termijn moeten verbeteren. De jeugd in Tienen is enorm geëngageerd en weet heel goed wat ze wil. Het is onze taak als stad om ze daar in maximaal te helpen en ondersteunen.”
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Heimo Davidts

    Alles goed en wel,maar dat ze dan ook maar eens nadenkt hoe ze fuifgevallen onder controle houden en dat ee geen ambras of vuiligheid maken.