'Bèrke Poep' overlijdt op 91-jarige leeftijd

GEZIN ZET ALOM GEKEND POPPENTHEATER EN -MUSEUM VAN ALBERT VANDERSTEEN VERDER

Albert Vandersteen met de poppen veldwachter Klopstok en Tijl in de hand.
Foto Bollen Albert Vandersteen met de poppen veldwachter Klopstok en Tijl in de hand.
Albert Vandersteen is gisteren op 91-jarige leeftijd overleden in het Heilig Hartziekenhuis van Tienen. 'Bèrke Poep' was de bezieler van het alom gekende poppentheater Tijl in het stadspark en het poppenmuseum in de Oude Leuvensestraat. De grote vraag is nu: wat zal er met zijn levenswerk gebeuren?

Een leven zonder poppen. Dat kon Albert, kapper van beroep, zich niet voorstellen. Bijna 70 jaar geleden kreeg hij zijn eerste handpoppen cadeau. "Met die poppen van toen, Tijl, veldwachter Klopstok, koning Patat, mijnheer Kwibus en moedertje Janssens, gingen wij aan de slag", vertelde Albert eerder in een interview. "Kinderen die een opvoering meemaakten, waren in de wolken en dus besloten wij om een echte poppenkast te maken. En om niet af te hangen van het weer, besloten wij om een grote linnen tent aan te kopen. Geen enkel dorp ver rond Tienen was nog veilig voor het inmiddels tot 'Tijl' gedoopte poppentheater. Overal waar wij kwamen werd hij luidruchtig toegejuicht."

Tot ver buiten België

En dat succes bleef duren. In 1959 gaf de stad de toestemming een perceeltje grond in het stadspark te gebruiken om een eigen theater te bouwen. "Massaal veel kinderen zijn daar langs geweest en daarna hun kinderen en hun kleinkinderen", zegt vorig burgemeester Marcel Logist (sp.a). "En dat waren heus niet alleen kinderen uit Tienen. Het poppentheater was zelfs tot ver buiten België gekend. Albert was een echt boegbeeld voor onze stad. Hij wilde ook steeds mensen samen brengen. Zo organiseerde hij enthousiast de seniorenfeesten De Tijd van Toen. Hij was in de jaren '70 ook organisator van de jaarlijkse folklorestoet." Logist wist Albert trouwens te strikken op zijn lijst bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Zo had sp.a de oudste kandidaat op zijn lijst staan. Albert wilde dit doen om zo het cultuurbeleid in Tienen een boost te geven.

Subsidiekwestie

"Het poppentheater was zijn leven", zegt de echtgenote van Albert. "Het was zijn laatste wens om een poppenmuseum in te richten en dat heeft hij gelukkig mogen meemaken." Vorig jaar vierde het museum nog zijn 20ste verjaardag. Voor die gelegenheid kregen de Tiense reuzen Jan en Mie nog een poppenversie in het museum. "Er komt nog steeds volk naar zijn museum", zegt zijn echtgenote. "Het museum is dan ook enig in België. Jammer dat de stad hier niet meer respect voor had. Het deed Albert erg veel pijn toen de stad de subsidies introk. En dat terwijl hij eigenlijk een standbeeld verdient voor al hetgeen hij met hart en ziel op cultuurgebied voor de stad gedaan heeft."

Gouden medaille

De laatste jaren waren er gesprekken met de stad om te bekijken wat er met de collectie van 250 marionetten en handpoppen uit de hele wereld zou gebeuren na het overlijden van Bèrke, maar uiteindelijk slaagde de stad er niet in om de collectie te verwerven, omdat die slechts een deel van de collectie wilde overnemen. De familie vond dat de collectie in zijn geheel bewaard moest blijven. "Het is niet tot een vergelijk gekomen", zegt huidig schepen van Cultuur Wim Bergé (CD&V). "Dat is jammer, maar we zijn Albert zeer erkentelijk voor al hetgeen hij gedaan heeft voor onze stad. Zo schreef hij ook enkele operettes." Eind 2015 kreeg Albert dan ook de gouden medaille van de cultuurraad. Die wordt zelden uitgereikt.

Levenswerk

De echtgenote van Bèrke en dochter Liliane willen het levenswerk van Albert alvast niet zien verdwijnen. "Zoiets mag niet verloren gaan", zeggen beiden. "We zetten zijn levenswerk dus met veel liefde verder. Dat was zijn wens." Er staat dan ook heel wat geschiedenis in het museum. Onder meer het poppentheater Fantasia van Tante Terry, dat te zien was in het populaire programma 'Klein klein kleutertje', is er geherbergd.


Het afscheid van Albert vindt woensdag plaats in de H.Hart kerk om 11 uur. Gelegenheid tot groeten is er de dag voordien bij Begrafenissen Rummens.