"Als zieke kindjes niet op ranch geraken, gaan wij tot bij hen"

POLLY'S RANCH ONTHULT PONYTRAILER OM OP VERPLAATSING TE GAAN

De onthulling van de Special Kids Mobiel, die de tekst 'In memory of Noortje' (bovenaan rechts) meekreeg. Noortje (inzet) was de inspiratie voor het project. Ze overleed in februari op 8-jarige leeftijd.
Vanessa Dekeyzer De onthulling van de Special Kids Mobiel, die de tekst 'In memory of Noortje' (bovenaan rechts) meekreeg. Noortje (inzet) was de inspiratie voor het project. Ze overleed in februari op 8-jarige leeftijd.
Tijdens de opendeur bij Polly's Ranch aan de Ganzendries is de gloednieuwe 'snoezeltrailer' ingehuldigd. Voortaan kan Polly-Anna met pony's Kimo en Mambo ook zwaar zieke kinderen thuis of in het ziekenhuis bezoeken. De trailer werd opgedragen aan Noortje, die in februari dit jaar op amper achtjarige leeftijd overleed. In september vorig jaar lanceerde ze nog samen met acteur Pol Goossen (Frank uit Thuis) het project 'A Smile for Special Kids'.

In mei 2015 opende een ranch om kinderen met een fysieke of mentale beperking en kinderen met ontwikkelings-en gedragsstoornissen of ASS te begeleiden. "Door te oefenen met het dier scherpen zij hun mentale en fysieke vaardigheden aan", vertelt uitbaatster Polly-Anna de Graeve. Zij brak haar rug na een val van haar paard en dat ongeval zette haar aan om de ranch op te richten. Sindsdien heeft ze niet stil gezeten. Samen met vrijwilligers bouwde ze op het terrein aan de Ganzendries de werking uit met onder meer een snoezelhuisje en sinds vorig jaar wordt er ook aan huis gegaan bij zieke kinderen om te snoezelen.

Vanessa Dekeyzer

Geïnspireerd door Noortje

Zo leerde Polly-Anna Noortje kennen toen ze op bezoek ging in het revalidatiecentrum in Pellenberg, waar zieke kindjes, die buiten mogen en kunnen, pony kunnen rijden. Noortje reed paard voor ze ernstig ziek werd. "Toen ze me vertelde dat ze geen mogelijkheid meer zag om haar favoriete hobby uit te oefenen, heb ik haar uitgenodigd om eens tot op de ranch te komen en te rijden. Dat heeft ze ook gedaan, maar helaas is ze niet veel later gestorven", zegt Polly-Anna. "Zij heeft me geïnspireerd om het project A Smile for Special Kids uit te werken en bij andere zieke kindjes aan huis te gaan met de pony's."


Aangezien het niet altijd evident is om die diertjes binnen in huis of in het ziekenhuis te krijgen, besloot Polly om een trailer aan te kopen en deze om te vormen tot een snoezelruimte, waarin de kinderen kunnen knuffelen met de pony's. Een van de vrijwilligers en handige harry Nico Van Uytven werkte maanden aan de herinrichting van de trailer. "We hebben de trailer via het internet gevonden en zijn deze in Arendonk gaan ophalen. Normaal was die voor export bestemd, want de kosten voor restauratie als paardentrailer waren te groot. Wij hebben deze dan onderschept en bijna volledig gestript. Met de hulp van Tom Engels is de snoezeltrailer, die rolstoeltoegankelijk is, uiteindelijk prachtig geworden."

Witte ballonnen

"Ik heb toch een traantje moeten laten toen ik het resultaat zag", zegt Polly-Anna. "Dankzij de trailer kunnen we met twee pony's op verplaatsing. Kimo krijgt als meter Joke, een meisje met een hersenletsel uit Vissenaken en Mambo heeft als meter Kathy Philippet, omdat zij het diertje gesponsord heeft." Ook voor de papa van Noortje, die gisteren aanwezig was op de inhuldiging, was even slikken. "Ik heb vandaag een dubbel gevoel. Enerzijds ben ik triest omdat Noortje er zelf niet bij is, anderzijds ben ik blij dat ze toch altijd een beetje mee kan op de bezoekjes aan haar lotgenoten." De papa van Noortje mocht een canvas van zijn dochter, waarbij de sterretjes in de lucht blaast, ophangen in de trailer, die ook haar naam draagt. Daarna werden meer dan honderd witte ballonnen de lucht in gelaten ter herinnering aan alle jong gestorven kindjes.


De bezoekjes aan huis zijn nog steeds gratis, maar Polly-Anna is op zoek naar centjes om deze gratis te houden. Momenteel loopt er een subsidieaanvraag bij het Lode Verbeeckfonds, maar wie graag zijn of haar steentje wil bijdragen, kan altijd contact opnemen met de vzw.