Zoef en Babbeloe slaan handen in elkaar

Buurtwerking Zoef en speelpleinwerking Babbeloe slaan de handen in elkaar in Tielt.
Foto Sam Vanacker Buurtwerking Zoef en speelpleinwerking Babbeloe slaan de handen in elkaar in Tielt.
Deze zomer slaan wijkwerking Zoef en speelpleinwerking Babbeloe voor het eerst de handen in elkaar. De speelpleinwerking wordt georganiseerd vanuit het Buurthuis in sociale woonwijk Zwartegevel-Dierdonk en zowel de kinderen van de wijk als de kinderen met een beperking van Babbeloe zullen er vier weken lang samen gratis kunnen spelen.

Bij speelpleinwerking Babbeloe, die eerder vanuit de kunstacademie georganiseerd werd, waren ze al langer op zoek naar een manier om de kinderen met een beperking beter te laten aansluiten bij het reguliere aanbod. Anderzijds zat de buurtwerking van Zoef in Zwartegevel-Dierdonk wat in het slop door een gebrek aan monitoren. "Naar aanleiding van een onderzoek dat twee jaar geleden uitgevoerd werd in de wijk, bleek dat het samen spelen tussen de kinderen nood had aan meer begeleiding", legt Pieterjan Alliet van Zoef uit. "En wij zochten een groenere omgeving voor onze kinderen, terwijl we aan monitoren geen gebrek hebben", pikt Tine Vansteenkiste van Babbeloe in. "Het idee om samen te werken ontstond en vanaf 10 juli bieden we hier een gecombineerd aanbod aan."


Al zal dat niet altijd even evident zijn. "Het grootste verschil zit 'm in de structuur. Bij Babbeloe volgt alles altijd een vast schema en werken we bijvoorbeeld steeds met pictogrammen, terwijl dat bij Zoef toch altijd een veel lossere werking geweest is", gaat Tine verder. "Anderzijds blijven we wel enigszins een tweeledig aanbod hanteren, sowieso met een stuk vrije speelmomenten."


Er worden dagelijks een dertigtal kinderen verwacht. Of deze manier van werken ook volgend jaar aangehouden wordt, zal afhangen van hoe de zomer verloopt. "Als blijkt dat de combinatie werkt, dan gaan we op termijn zeker de werking samen uitbreiden", besluit Pieterjan. (SVR)