Voltallige gemeenteraad ondertekent motie tegen LGBT-vrije zones in Polen

Henk Mauws (N-VA) en Simon Bekaert (sp.a) ondertekenen de motie.
Sam Vanacker Henk Mauws (N-VA) en Simon Bekaert (sp.a) ondertekenen de motie.
De voltallige gemeenteraad van Tielt heeft donderdag een motie ondertekend die richting de Poolse ambassadeur en richting zusterstad Szamotuly gestuurd zal worden. Daarmee veroordeelt het Tieltse stadsbestuur de groeiende discriminatie in Polen tegen homofielen, lesbiennes, biseksuelen en transseksuelen.

Vooral in het zuidoosten van Polen neemt de discriminatie tegen mensen met een andere geaardheid fel toe. Ondertussen hebben 87 lokale Poolse steden en gemeentes hun wetten aangepast en zichzelf ‘holebi- en trans-vrij’ verklaard. Eerder werd dat al veroordeeld door Europa, terwijl verschillende Vlaamse steden en gemeenten - waaronder Gent, Brugge en Leuven - ook al een brief schreven naar de Poolse ambassadeur om de zogenaamde ‘LGBT-vrije zones’ ongedaan te maken. Ook Tielt sluit zich daar nu dus bij aan.

Oppositieraadslid Simon Bekaert (sp.a) liet de motie op de agenda van de raad zetten. Gemeenteraadsvoorzitter Hilde Decoene (CD&V) was kort en duidelijk. “Wij delen uw bezorgdheid en stellen voor dat alle raadsleden de motie na deze zitting ondertekenen.”