Voedselbedeling blijft noodzaak, ook na 25 jaar

Een deel van de vrijwilligers en voormalige vrijwilligers van de Sint-Vincentiusvereniging, voor het verdeelcentrum De Doorgang.
Hans Verbeke Een deel van de vrijwilligers en voormalige vrijwilligers van de Sint-Vincentiusvereniging, voor het verdeelcentrum De Doorgang.
Vrijwilligers en oud-medewerkers van de Sint-Vincentiusvereniging in Tielt vierden deze week het 25-jarig bestaan van het initiatief dat voedselbedelingen organiseert voor de armsten. "We helpen hen graag, maar veel liever zouden we zien dat het niet meer hoeft", klinkt het.

Zowat 120 mensen komen elke maand in de Bruggestraat langs in De Doorgang, het verdeelcentrum van de Sint-Vincentiusvereniging, om er een voedselpakket op te halen. "Het zijn zonder uitzondering mensen die hulpbehoevend zijn omdat hun inkomen kleiner is dan het bestaansminimum", legt voorzitter Dirk Van Buren uit. "Dat kan het gevolg zijn van allerlei omstandigheden: ziekte, schuldbemiddeling, mensen die geen recht hebben op een werkloosheidsuitkering, een faillissement, een vechtscheiding, noem maar op. Maar even goed helpen we vluchtelingen zonder werkvergunning of gezinnen waarvan het gezinshoofd in de gevangenis zit." De Sint-Vincentiusvereniging krijgt behalve een toelage van de stad Tielt geen subsidies, maar kan wel al jaren rekenen op milde giften van de plaatselijke serviceclubs. "Ook particulieren steunen ons, soms anoniem", weet Dirk Van Buren.


"Bij de Voedselbank kunnen we gratis voeding ophalen en soms kunnen we ook genieten van producten die door de Europese Unie gratis ter beschikking worden gesteld, zoals melk. Maar dat volstaat niet om een behoorlijk voedselpakket samen te stellen en dus kopen we zelf elke maand extra voeding maar ook onderhouds- en verzorgingsproducten. Het vele werk wordt beredderd door een twintigtal vrijwilligers." (VHS)