Vier nieuwe stagiairs in Tielt, “maar toch hebben we nog brandweermannen te kort”

Lieven Rijckaert met de vier nieuwe stagiair-brandweermannen Jerred Vanseveren, Dieter Corveleyn, Ian Deblaere en Tom Van Ryckeghem.
Alexander Haezebrouck Lieven Rijckaert met de vier nieuwe stagiair-brandweermannen Jerred Vanseveren, Dieter Corveleyn, Ian Deblaere en Tom Van Ryckeghem.
De brandweerpost van Tielt is sinds deze maand vier stagiair-brandweermannen rijker. “Toch hebben we nog een tekort aan brandweermannen en houden we een wervingscampagne”, zegt majoor Lieven Rijckaert van de Tieltse brandweer. 

“Het wordt steeds moeilijker om jonge mensen te motiveren om vrijwillig brandweerman te worden”, zegt majoor Lieven Rijckaert van de brandweer van Tielt. “We zijn blij met deze vier nieuwe jonge mensen, maar er vloeien meer mensen af dan dat er bij komen. Op dit moment telt onze brandweerpost 43 brandweermannen, terwijl het personeelsplan ons toelaat 48 brandweermannen te hebben. Daarom hopen we nog vier of vijf nieuwe mensen aan te trekken.” 

De opleiding tot vrijwillig brandweerman is ook niet simpel. Je moet eerst zorgen dat je je Federaal Geschiktheidsattest behaalt voor je aan de opleiding van twee jaar kunt beginnen. “Je krijgt een jaar opleiding op school en een jaar waarin je kunt meedraaien als stagiair-brandweerman”, legt Rijckaert uit. “Het vergt inderdaad wel wat inspanning, maar je krijgt er veel voor terug. Je leert veel bij, je leert nieuwe mensen kennen en een brandweerman heeft toch nog altijd een soort aanzien.” 

Een vrijwillig brandweerman verdient vijftien euro bruto per gepresteerd dienstuur. “Je kunt ook zelf kiezen wanneer je stand-by bent, 24 op 24 uur stand-by zijn, is dus zeker niet waar.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.