Vier maanden cel na voetbalmatch die eindigde in vechtpartij door racistische uitspraken

De feiten vonden plaats tijdens een cafévoetbalmatch in Tielt. (illustratiebeeld)
Thinkstock De feiten vonden plaats tijdens een cafévoetbalmatch in Tielt. (illustratiebeeld)
Een 32-jarige Meulebekenaar van Turkse afkomst heeft vier maanden cel met uitstel gekregen omdat hij een vuistslag heeft uitgedeeld na een voetbalmatch tussen twee cafévoetbalploegen in Tielt. Erol Y. werd tijdens de wedstrijd naar eigen zeggen slachtoffer van racisme.

Erol Y. (32) uit Meulebeke speelde op 30 september 2017 voor cafévoetbalploeg Osmanli Diamohk op het veld van Batavia Tielt. De wedstrijd verliep aanvankelijk zonder incidenten. “Tot ik de 0-2 scoorde”, vertelde de beklaagde vorige maand in de Brugse rechtbank. “Plots begonnen de supporters van de thuisploeg allerlei dingen te roepen naar mij.” Volgens zijn advocaat én de burgerlijke partij ging het om racistische uitspraken. Na de wedstrijd, die nog op 3-2 eindigde, ging Erol Y. verhaal halen bij de thuissupporters. Hij gaf een duw aan een van hen, waarna enkele spelers tussenkwamen.

Een bankzitter van Batavia Tielt werd kort nadien langs achteren aangevallen. Volgens getuigen gaf Erol Y. hem een vuistslag in het gezicht, waardoor de man twee voortanden kwijtraakte. “Ik begrijp waar de beklaagde zijn woede vandaan kwam, maar zijn reactie was buiten proportie”, vertelde Frederik D. “Hij had niet moeten reageren naar de spelers die net waren tussengekomen.” Erol Y. ontkent dat hij een vuistslag heeft uitgedeeld aan het slachtoffer. “Na het tumult met de thuissupporters was voor hem de kous af”, aldus meester Soenen. “Hij wandelde terug naar de kleedkamers en heeft niets met die vuistslag te maken.” 

De rechtbank oordeelde donderdagmorgen anders, maar hield ook rekening met de omstandigheden. Erol Y. kreeg zijn vier maanden cel volledig met uitstel en ook zijn boete van achthonderd euro is niet effectief.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.