VIDEO. 48-jarige fietsster sterft bij ongeval met vrachtwagen op kruispunt met kwalijke reputatie

Slachtoffer Veronique Vandenberghe.
RV Slachtoffer Veronique Vandenberghe.
In Tielt is vrijdag rond 9.30 uur een vrouw van 48 uit Meulebeke om het leven gekomen bij een ongeval. De vrouw stond op het vak voor fietsers voor een vrachtwagen te wachten aan het rode licht. Toen dat op groen sprong, vertrok de trucker. Veronique Vandenberghe kwam onder de cabine terecht en stierf ter plaatse.

Het drama gebeurde op het kruispunt van De Vierhoek, waar de Sint-Michielstraat, Vredestraat en Stationsstraat samenkomen. De vrouw kwam uit de Kasteelstraat, uit de richting van haar woonplaats, en stopte voor het rode licht op het vak voor fietsers. Op camerabeelden is te zien hoe ze in het midden voor een truck met Nederlandse nummerplaat staat. Het ongeval gebeurde vlak nadat het licht op groen sprong. Het slachtoffer belandde onder de vrachtwagen. Alle hulp kwam te laat en de vrouw stierf ter plaatse. De 57-jarige trucker uit Nederland bleef ongedeerd, maar was fel onder de indruk. Een verkeersdeskundige kwam de omstandigheden onderzoeken. 

Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.
Hans Verbeke Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.

Rusthuis

Het plotse overlijden van Veronique is zowel voor haar familie als het Meulebeekse rusthuis Sint-Vincentius, waar ze al 27 jaar aan de slag was, een zware klap. “Een immens verlies, alsof ons een grote zus is ontnomen”, reageert algemeen directeur Mieke Van Acker aangeslagen. “Veronique was als coördinator woonzorg top. Ze was als hoofdverpleegkundige verantwoordelijk voor een team en een afdeling met dementerende bejaarden. Ze zette zich met hart en ziel in voor haar team en haar bewoners. Als mens en collega was Veronique een grote steunpilaar die ook allerlei projecten trok. Als meest ervaren kracht was ze voor velen een moederfiguur, een grote zus, ook een aanspreekpunt voor de familie van de bewoners. Haar verlies zal nog lang nazinderen. We voorzien alvast een rouwhoekje.”

We waren 33 jaar samen en onafscheidelijk. We voelden elkaar perfect aan en streefden iedere dag een leven met een grote ‘L’ na en probeerden elke dag samen iets waardevols te doen. Nooit waren er stille momenten, altijd iets te beleven

Weduwnaar Wim Vancoillie
Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.
Hans Verbeke Het drama gebeurde op het kruispunt De Vierhoek, waar in het verleden ook al zware ongevallen gebeurden.

Abonnee van Club Brugge

Veronique is de echtgenote van Wim Vancoillie, voorzitter van de Lijnvissersclub en lid van de sportraad in Meulebeke, en de mama van Romy.  Ze laat ook drie broers en haar vader André achter. “Ze was de beste vrouw en moeder die een man en dochter zich konden wensen”, zucht Wim. “We waren 33 jaar samen en onafscheidelijk. We voelden elkaar perfect aan en streefden iedere dag een leven met een grote ‘L’ na en probeerden elke dag samen iets waardevols te doen. Nooit waren er stille momenten, altijd iets te beleven, ontelbare goeie babbels. Veronique had een onbetaalbaar luisterend oor.  Altijd klaar om iemand te helpen als het even wat moeilijker ging. Op haar fiets lachte en zwaaide ze altijd iedereen toe. Ze was fier en trots op haar uitstraling. In de gemeente zette ze zich in voor verschillende socio-culturele initiatieven. Bovendien was ze vurig supporter en abonnee van Club Brugge. Het is onwezenlijk hoe een ongeval een abrupt einde maakt aan zo’n mooi verhaal. De leegte die achterblijft, is met geen woorden te beschrijven.” 

De afscheidsplechtigheid zal plaatsvinden op zaterdag 13 april om 10 uur in de kerk in Meulebeke.

Door het ongeval was een deel van het kruispunt urenlang afgesloten voor het verkeer.
Hans Verbeke Door het ongeval was een deel van het kruispunt urenlang afgesloten voor het verkeer.

Kruispunt met een kwalijke reputatie

Op het bewuste kruispunt gebeuren wel meer ongevallen. In april 2011 kwam op dezelfde plek en in gelijkaardige omstandigheden een vrouw van 69 jaar uit Meulebeke om het leven toen ook zij onder een vrachtwagen terechtkwam. Enkele jaren daarvoor belandde een scholier onder een lijnbus. De brandweer moest toen de bus optillen om het slachtoffer te kunnen bevrijden. De jongeman overleefde het wel. Om de verkeersstroom beter in de gaten te houden en het zwaar verkeer te kunnen kanaliseren, werd een tijdje geleden een camera geplaatst op het kruispunt.

Fietsersbond wil wake organiseren

Het ongeval komt ook hard aan bij de pas opgerichte afdeling van de Fietsersbond in Tielt. “Het verleden herhaalt zich jammer genoeg”, zegt verantwoordelijke Birger Landuyt. “De Vierhoek is een kruispunt van heel wat straten, waarvan er twee druk bereden zijn, met bijzonder veel zwaar verkeer. Opzoekingswerk leert dat het ooit op een lijst van zwarte verkeerspunten van de Vlaamse overheid heeft gestaan. Een aparte regeling voor fietsers zou de oplossing kunnen zijn, maar we beseffen dat zoiets op die plaats niet evident is. Maar zolang De Vierhoek geen conflictvrij kruispunt is, zullen zulke ongevallen blijven gebeuren.” 

De Fietsersbond wil, naar het voorbeeld van andere afdelingen, een wake organiseren voor het slachtoffer. “Tenminste, als haar familie daarmee akkoord gaat”, besluit Landuyt. “In een van de komende dagen zullen we contact opnemen. We leven erg mee met hen.”

De fiets van het slachtoffer raakte vooral achteraan zwaarbeschadigd.
Hans Verbeke De fiets van het slachtoffer raakte vooral achteraan zwaarbeschadigd.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jef Lois

  Waneeer gaan ze fietsen eens terug opvoeden en hun op hun splichten wijzen? Het kan toch niet zijn dat je let een fiets voor een vrachtwagen gaat staan ik leerde steeds de kinderen dat ze achter een vracbtwagen moesten gaan staan en die eerst laaten vertrekkens, maar blijkbaar zijn er volwassenen die denken steeds voorrang te hebben met deze gevolgen

 • Johan Cremers

  Hoeveel gewonde en doden moeten er eigenlijk nog vallen voordat er echt iets aan gedaan wordt,er zijn nog veel te veel gevaarlijke kruispunten en plaatsen op de weg waar voetgangers,fietsers elke dag een gevaar lopen !!!

 • Peter Van den Kinschot

  Ik heb ooit eens van een trucker gehoord of gelezen , heb 7 spiegels en een camera aan mijn vrachtwagen en nog zie ik niet alles . Weeral een spijtig ongeval .

 • jan vandenberghe

  Dit is nog eens een bewijs dat de noorder ring moet komen zodat de vrachtwagens en zwaarvervoer niet het centrum moet kruisen en dan komende van Meulebeke kunnen rijden via een Noorder ring naar Wakken of Oostrozebeke,

 • Renée Schietekat

  Als men in zo'n vrachtwagen hoog zit, en een fietser plaatst zich vlak voor de vrachtwagen, kan ik erin komen dat die man de fietser niet ziet. Men creëert gevaar met zulke punten te maken voor fietsers die zich voor het verkeer plaatsen. Toch in geval van vrachtwagens waar chauffeurs boven de fietsers uit kijken.