Verlies van hun kindje brengt West-Vlaamse koppels bij elkaar, nu maken ze van babyborrel grote benefiet

Sterrenouders Koen Voet, Lotte De Cloet, Lore Vandewiele en Dominique Maes. Lotte en Lore hebben een knuffeltje in de hand dat ze eerder in huis haalden voor Sies en Anna.
Joke Couvreur Sterrenouders Koen Voet, Lotte De Cloet, Lore Vandewiele en Dominique Maes. Lotte en Lore hebben een knuffeltje in de hand dat ze eerder in huis haalden voor Sies en Anna.
Twee jonge koppels uit Tielt en Egem verloren in mei hun kindje. Sies werd stil geboren op 7 mei, Anna op 21 mei. Beide ouderparen kenden elkaar eerst niet, maar liepen elkaar toevallig tegen het lijf tijdens de Tieltse feesten. Verbonden door hun verlies beslisten ze een benefietactie op poten te zetten voor vzw Boven De Wolken. De actie met de naam ‘Tielt, Stad Boven de Wolken’ gaat op 1 november door in de Europahal.

De twee koppels hebben een bijzondere band. Lotte De Cloet (31) en Koen Voet (39) uit Tielt werden op 7 mei de ouders van Sies. Het eerste kindje van het koppel werd na 25 weken zwangerschap stil geboren. Lore Vandewiele (30) en Dominique Maes (31) uit Egem werden op 21 mei de ouders van Anna, een zusje voor Nand (2,5 jaar). Anna werd na 23 weken zwangerschap eveneens stil geboren. In beide gevallen kwam er na de geboorte in het ziekenhuis een fotografe van Boven De Wolken langs,  een vzw die sinds 2016 fotoshoots organiseert voor sterrenouders. Beide ouderparen vertellen dat ze veel steun aan de foto’s hadden en allebei iets wilden terugdoen voor de vzw. 

Toevallige ontmoeting in Patersdreef

“We ontmoetten elkaar voor het eerst via een gemeenschappelijk kennis tijdens het festival in de Patersdreef op de Tieltse Feesten”, vertelt Lotte. “Zeggen dat het meteen klikte tussen ons, is een understatement. We voelden ons meteen op ons gemak bij elkaar”, gaat Lore verder. “We ontdekten die avond dat we nagenoeg hetzelfde hadden meegemaakt. We konden direct heel open met elkaar praten over ons verlies. Er was meteen een band. We werden vrienden en bleven met elkaar afspreken. Zo groeide het idee voor een benefietactie voor vzw Boven De Wolken.”

Buitenstaanders weten niet altijd even goed hoe ze met de situatie moeten omgaan. Mensen voelen zich ongemakkelijk of zijn bang om ernaar te vragen. Maar wij konden meteen helemaal open met elkaar praten. Daar horen af en toe tranen bij, maar we hebben samen ook al heel veel gelachen”

Koen Voet

“Buitenstaanders weten niet altijd even goed hoe ze met de situatie moeten omgaan”, gaat Koen verder. “Je voelt dat mensen zich ongemakkelijk voelen of bang zijn om ernaar te vragen. Maar wij konden meteen helemaal open met elkaar praten. We willen er ook allebei over praten. Daar horen af en toe tranen bij, maar we hebben samen ook al heel veel gelachen. Ook dat is nodig. Als je altijd maar negatief blijft, kom je er niet door. We willen allebei vooral de positieve dingen benadrukken. We hebben mooie herinneringen, een mooie vriendschap en als koppel zijn we er bovendien allebei sterker uit gekomen.”

Benefiet in plaats van babyborrel

“Nog voor we Lore en Dominique kenden, hadden wij al beslist dat we in de plaats van een babyborrel voor Sies op 1 november een klein benefietfeestje voor vzw Boven de Wolken zouden organiseren”, zegt Lotte. “Maar aangezien we allebei een relatief groot netwerk van vrienden en familie hebben, werden de plannen wat ambitieuzer. In het kader van de Warmste Week organiseren we onder de noemer ‘Tielt, Stad Boven de Wolken’ een actie in de Europahal op 1 november. Het moet een groot feest worden. We doen het niet alleen voor Sies en Anna, maar vooral om iedereen die in onze situatie zit een hart onder de riem te steken. Wat de uiteindelijke opbrengst is, maakt in principe niet uit. Ons doel is om mensen in een positieve sfeer samen te brengen.”

Het viertal levert geen half werk. Het programma van Tielt, Stad Boven de Wolken is bijzonder goed gevuld. Om 14 uur starten ze met een kindernamiddag in samenwerking met de KSA van Tielt. Om 18.30 uur wordt het startschot gegeven van het eigenlijke feest, met optredens van Tyst’n, Hands off the barmaid, Tars (deelnemer The Voice), Maïski Mollie, DJ Impulz, Pat Krimson en dj Bert en Ernie. In de namiddag is er koffie met gebak en ‘s avonds wordt voor een foodtruck gezorgd. Kaarten kosten amper 5 euro en zijn te verkrijgen bij Lotte op 0476/32.03.87, bij Dominique op 0494/21.73.91, via tieltstadbovendewolken@gmail.com of aan de deur. Voor kinderen tot veertien jaar is de toegang gratis. 

Het programma van 'Tielt, stad boven de wolken'
RV Het programma van 'Tielt, stad boven de wolken'Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.