Veertig flatbewoners geëvacueerd omwille van oververhitte frietpot

De brandweer kon een vogel redden.
Hans Verbeke De brandweer kon een vogel redden.
Opschudding, dinsdagnacht in blok 3 van Residentie Delvaux op het Stationsplein in Tielt. Een oververhitte frietpot zorgde voor rookontwikkeling die zich verspreidde over de hele bovenverdieping. Veertig mensen moesten worden geëvacueerd, drie van hen moesten naar het ziekenhuis. De schade bleef beperkt tot één flat.

Het vuur ontstond op de vijfde verdieping in de flat van Jochen De Pril en werd iets na half één woensdagmorgen opgemerkt. Caroline Vandaele en haar man Eric Vanrobays, die een verdieping lager wonen, werden wakker van een hels lawaai. "Er werd geroepen en getierd, we wisten eerst niet wat er aan de hand was. We maakten de deur van onze flat open, een indringende rookgeur kwam ons tegemoet. De bewoners van de vijfde verdieping waren toen al naar beneden gelopen. Ik heb vlug wat kleren aangetrokken, mijn man is in slaapkleding weggegaan uit onze flat. Naar de bovenste verdieping konden we niet omdat die helemaal onder de rook zat, maar op alle andere etages zijn we gaan aanbellen om mensen wakker te maken."


De bewoners, onder wie ook een rolstoelpatiënt, werden eerst opgevangen in de hall van een naastliggend appartementsgebouw, later werden ze in groepjes overgebracht naar de brandweerkazerne. "De brand is te wijten aan een oververhitte kookpot waarin frituurolie werd opgewarmd", zegt Lieven Rijckaert, postoverste bij de brandweer in Tielt. "De brandschade bleef beperkt tot een deel van het keukentje maar die ene flat is natuurlijk wel onbewoonbaar." Nadat de brandweer de rook had verdreven, mochten de bewoners terugkeren naar hun flat. (VHS)

Met een brandweerbusje werden de bewoners naar de kazerne overgebracht.
Hans Verbeke Met een brandweerbusje werden de bewoners naar de kazerne overgebracht.