Unizo en Voka willen ontwarring van Tieltse mobiliteitsknoop en dringen aan op nieuw overleg

Een vrachtwagen dendert langs basisschool Heilige Familie.
Sam Vanacker Een vrachtwagen dendert langs basisschool Heilige Familie.
Nu de krijtlijnen duidelijk zijn van de toekomstige industriegebieden, landbouwgronden en bosgebieden in Tielt vragen Unizo West-Vlaanderen en Voka West-Vlaanderen om werk te maken van een nieuw mobiliteitsonderzoek in en rond Tielt, vooral wat betreft vrachtverkeer van en naar de gebieden.

Eerder deze week raakte bekend dat de Raad van State het beroep tegen het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (PRUP) kleinstedelijk gebied heeft verworpen, waardoor het industriegebied Tielt-Noord kan uitgebreid worden. Tegelijk raakte ook bekend dat Meulebeke graag het bedrijventerrein Haandeput wil uitbreiden. De twee ondernemersorganisaties reageren samen op beide ontwikkelingen. 

Nood aan ruimte

“We zijn blij dat er duidelijkheid is over de toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Nieuwe bedrijven aantrekken naar de regio is van groot belang”, zegt Unizo-regioverantwoordelijke Willem Verfaillie. “Dat Haandeput zo snel gegroeid is, bewijst dat er nood is naar meer ruimte. Wel vragen we aandacht voor het mobiliteitsprobleem in de regio Tielt, onder meer door het vele vrachtverkeer.” Algemeen directeur van Voka Bert Mons sluit zich hierbij aan. “Dit dossier ligt al lang genoeg op de plank, het wordt tijd dat er middelen vrijgemaakt worden om deze mobiliteitsknoop voor eens en voor altijd te ontwarren.” Beide ondernemersorganisaties willen zo snel mogelijk met alle betrokken besturen en instanties aan tafel zitten. Eerder gaf het Tieltse stadsbestuur ook al aan dat ze met hernieuwde ijver wilden lobbyen voor de vervollediging van de ring.