Theater Dakwerken treedt op in textielfabriek

ASBESTPROBLEEM IN GILDHOF NA DRIE JAAR NOG NIET OPGELOST

Theater Dakwerken stoomt de oude fabriek klaar voor het toneel. De muur achter de spelers werd bewust ongemoeid gelaten.
Sam Vanacker Theater Dakwerken stoomt de oude fabriek klaar voor het toneel. De muur achter de spelers werd bewust ongemoeid gelaten.
De nieuwste productie van Theater Dakwerken zal plaatsvinden in de oude textielfabriek van Defraye in de Bedevaartstraat. Het is intussen het derde jaar op rij dat ze een alternatieve locatie moesten zoeken omwille van de asbestproblemen in het Gildhof.

Drie jaar geleden werden op de valreep alle voorstellingen van 'Romeo+Romeo' geannuleerd. Toen werd asbest aangetroffen in het Gildhof. Vorig jaar werd dezelfde productie hernomen op locatie in Huis Tabor in de Paterskerk.


Nu staat er in december met 'Ladies Night' een gloednieuw stuk op stapel, dit keer dus in de voormalige weverij Defratex, naast de Lidl in de Bedevaartstraat. Sinds 2001 doet het gebouw nog louter dienst als occasionele opslagruimte.

Met de voorstelling 'Ladies Night' gaat het theatergezelschap 'The Full Monty' achterna.
Sam Vanacker Met de voorstelling 'Ladies Night' gaat het theatergezelschap 'The Full Monty' achterna.

Strak schema

"We zijn Bart en Hein Defraye erg dankbaar dat ze deze unieke locatie ter beschikking wilden stellen", opent Wouter Meeus van Theater Dakwerken. "Al is het uiteraard niet het mooiste gebouw. Er is geen verwarming, geen sanitair en bijna geen elektriciteit", legt Wouter Meeus van Theater Dakwerken uit.


"Maar tegen december hebben we hier decor, lichten, verwarming, sanitair, een bar en een tribune voor 350 man. Om dat huzarenstukje rond te krijgen volgen we sinds eind juli een strak schema. Maandag is het kuisdag, dinsdag repetitie, woensdag dansles en donderdag weer repetitie."

Musical zonder zang

"De locatie is een absolute meerwaarde", vindt regisseur Michel Van Daele. "Van zodra we hier binnen kwamen, wisten we dat we hier 'Ladies Night' móesten spelen. Over de inhoud ervan ga ik niet te veel verklappen, behalve dat het om een paar mannen gaat die aan lager wal geraken en gedwongen worden hun grenzen te verleggen. Het wordt een soort musical zonder zang, met dank aan Nancy Loosveldt van Euterpe voor de danslessen. Het stuk past perfect in de industriële setting. De muur achter de scène hebben we zelfs bewust niet gekuist om de charme ervan te behouden."

Prijskaartje

Financieel is de herinrichting van de enorme ruimte geen lachertje.


"De prijs ga ik hier niet berekenen, maar gelukkig biedt de stad door de sluiting van het Gildhof de verenigingen een compensatie tot 750 euro per voorstelling op locatie", gaat Meeus verder. "Dat geld hebben we echt wel nodig. Om financiële redenen is Theater Dakwerken sinds deze zomer trouwens ook een vzw geworden." 'Ladies Night' speelt op vrijdag 22 december, zaterdag 9, 16 en 23 december, zondag 17 december en woensdag 27 december. Een kaartje kost tien euro en kan besteld worden op 051/42.82.20 of op reservatie@theaterdakwerken.be. Nog dit: wegens brandveiligheid mag de beschikbare ruimte voor de oude fabriek niet gebruikt worden als parking. Seyntex en Lidl zijn echter zo vrij geweest om hun parking ter beschikking te stellen.