Proef eens struisvogel aan het spit

SCHOBBEJAKS HOOGTE PAKT UIT MET CULINAIRE VLAAMSE PRIMEUR

Terwijl Bert Neirinck en Christel Cauwelier poseren, kijken ook de struisvogels naar het vogeltje.
Foto Sam Vanacker Terwijl Bert Neirinck en Christel Cauwelier poseren, kijken ook de struisvogels naar het vogeltje.
Ooit al eens struisvogel aan het spit gegeten? Het kan zondag op Open Bedrijvendag bij struisvogelboerderij Schobbejaks Hoogte in Aarsele.

Schobbejaks Hoogte, de boerderij van Bert Neirinck en Christel Cauwelier, is een van de grootste struisvogelkwekerijen van Europa met ruim zevenhonderd dieren. Sinds 2014 beschikken ze zelfs over een eigen slachthuis. Ze trekken alle registers open voor de Open Bedrijvendag. Je kan er de dieren bewonderen, 'struisies' (selfies met struisvogels) nemen en struisvogelproductjes kopen, maar ook proeven van struisvogelbraadworsten, -paté en -pannenkoeken. Als 'pièce de résistance' is er struisvogel aan het spit, meteen een culinaire primeur voor Vlaanderen. "Speciaal voor zondag hebben we een bevriende boerderij in de Ardennen gecontacteerd, waarvan de zoon gespecialiseerd is in 'Autruche à la Broche'", legt Bert uit. "Met een zelfgemaakte installatie serveert hij struisvogel aan het spit tijdens feesten. Ik heb het al gegeten en het is erg lekker. Het principe is hetzelfde als kip aan het spit, maar dan op veel grotere schaal en met rood struisvogelvlees. Een vogel aan het spit is goed voor zo'n 45 kilo vlees. Het spit zelf is gemonteerd op een aanhangwagen en is bijna twee meter lang. Het is bij mijn weten het enige exemplaar in ons land. En zondag steken ze er hier een van onze vogels op."

Zo ziet het kraampje met het spit eruit.
Zo ziet het kraampje met het spit eruit.

Kuikentjes

Bezoekers kunnen het leven van de fascinerende dieren trouwens van A tot Z zien, want er is een uitgestippeld parcours waarbij ook de kwekerij wordt aangedaan. "De broedmachine hebben we bewust afgesteld op zondag", pikt Christel in. "Met wat geluk kan je dus straks live kuikentjes door hun schaal zien breken. Wat verderop krijg je de grotere kuikens te zien om uiteindelijk te eindigen bij de volwassen vogels en de standjes met proevertjes en productjes."


Het is al de vierde keer dat Schobbejaks Hoogte meedoet met de Open Bedrijvendag. Bij hun vorige deelname in 2014 kregen ze 7.700 bezoekers over de vloer. Als het weer mee zit, hopen ze dit keer de kaap van de tienduizend te halen. 65 vrijwilligers leiden zondag alles in goede banen. Voor de proevertjes, de pannenkoeken en de braadworsten moet niet vooraf ingeschreven worden, maar wie een stukje vlees van het spit of een struisvogelsteak wil, moet een plaatsje aan tafel reserveren via schobbejakshoogte.be.