Politie kamt twee uur lang buurt uit naar twee vermiste meisjes van 6 en 11: “Bo zat een paar straten verder Driekoningen te zingen”

Speurhond was ook al opgeroepen, politiehelikopter bleek net niet meer nodig

De kleine Bo met haar papa Marc Reynaert. De ondernemende meid van zes maakte haar ouders doodongerust door op eigen houtje Driekoningen te gaan spelen, maar het avontuur liep gelukkig goed af. En Bo? Die heeft toch mooi wat snoep en koekjes over gehouden aan haar uitstapje.
Joke Couvreur De kleine Bo met haar papa Marc Reynaert. De ondernemende meid van zes maakte haar ouders doodongerust door op eigen houtje Driekoningen te gaan spelen, maar het avontuur liep gelukkig goed af. En Bo? Die heeft toch mooi wat snoep en koekjes over gehouden aan haar uitstapje.
Annick Viaene en haar man Marc Reynaert hebben woensdagavond doodsangsten uitgestaan. Het gezin uit Tielt was gaan wandelen in de omgeving van het sportterrein in Wingene toen hun 6-jarige dochtertje plots verdween. De politie kamde de hele buurt uit en had zelfs al een speurhond opgeroepen. Bo (6) was zich echter van kwaad bewust en was twee straten verder met een vriendinnetje (11) Driekoningen aan het zingen.

Twee keer per week gaat het gezin van Annick Viaene wandelen in de buurt van de sportterreinen en zwembad De Alk in Wingene, waar ook de schoonmoeder van Annick woont. Ze maakten woensdag rond 18 uur een wandelingetje met de hond rond de bufferbekkens achteraan het terrein, terwijl dochtertje Bo samen met een vriendinnetje wat zat te spelen op het speelpleintje. Toen Annick terugkwam, waren de meisjes spoorloos verdwenen.

Met dertig man, waaronder buurtbewoners, voetballers en andere recreatieve sporters, hebben we bijna twee uur de omgeving afgezocht. Dat er zo’n grote groep mensen spontaan is komen helpen, deed deugd

Moeder Annick Viaene

Zoektocht

“Ze durft zich wel eens verstoppen, dus ik maakte me niet meteen zorgen. Tot bleek dat ze echt nergens te bespeuren was. Ik heb de politie gebeld en die nam de zaak gelukkig onmiddellijk ernstig. Met dertig man, waaronder buurtbewoners, voetballers en andere recreatieve sporters, hebben we bijna twee uur de omgeving afgezocht. Dat er zo’n grote groep mensen spontaan is komen helpen, deed deugd, maar ik heb toch doodsangsten uitgestaan. Minstens twintig keer heb ik rond het sportcomplex gelopen, terwijl ik haar naam riep. Ik begon al te denken dat ze ontvoerd was. En toen zag ik de agenten met hun zaklampen voortdurend in het water schijnen... Verschrikkelijk.”

Commissaris Filip Feraux bevestigt dat de verdwijning ernstig werd genomen. “We zijn onmiddellijk met negen agenten ter plaatse gegaan. De jonge leeftijd van de kinderen, plus de omgeving en de snel dalende temperatuur zijn factoren waarbij we dan rekening houden. Elke seconde telt in zo’n situatie. We hadden de Cel Vermiste Personen al ingeschakeld en de politiehond was al onderweg naar Wingene. De volgende stap zou een helikopter geweest zijn. Al is het net niet zover gekomen.”

Driekoningen

Want plots kwam er toch nieuws over Bo. “Een vrouw die kwam sporten en de drukte zag, wist ons te vertellen dat ze een meisje met een blauwe kap had zien aanbellen bij de huizen in de Beernemstraat twee kilometer verderop”, gaat Annick verder. “De politie heeft er onmiddellijk een combi heen gestuurd. Het was mijn Bo. Ze kwam uit de combi met een enorme zak vol koekjes en snoep en een grijns tot achter haar oren. Ze was zich van geen kwaad bewust. Ik heb haar nog nooit zo hard en zo lang geknuffeld.”

Bo en haar vriendinnetje hadden op eigen houtje besloten dat ze Driekoningen zouden gaan zingen. “Ze hadden niets bij”, vertelt papa Marc Reynaert (76). “Geen verkleedkleren, zelfs geen zak. Ze zijn spontaan naar het dichtstbijzijnde huis gestapt, hebben aangebeld en zijn beginnen zingen. Blijkbaar hebben ze daar een plastic zak gekregen en zo zijn ze de Kozijnhoekstraat en de Beernemstraat afgestapt. Ergens zijn ze verloren gelopen, maar blijkbaar vonden ze dat niet erg. Ze is nooit bang geweest en heeft zich rot geamuseerd. En het ritje in de combi vond ze fantastisch.”

Dutroux

“Voor ons was de verdwijning een nachtmerrie. Je hoopt dat het niet zo is, maar toch denk je het ergste. Allerlei horrorscenario’s spoken door je hoofd. Het is donker en je ziet je kind niet. Dan komen de herinneringen aan de zaak Dutroux boven en hoe langer de verdwijning duurt, hoe moeilijker het wordt om die gedachten van je af te zetten. De opluchting toen we Bo terug zagen was enorm.”

“We konden dan ook niet echt boos zijn op haar”, gaat mama Annick verder. “Uiteraard hebben we nadien een stevig woordje met haar gepraat, maar het belangrijkste was dat we haar terug hadden. Nu kunnen we er al wat om lachen, ook al hebben mijn man en ik afgelopen nacht van de adrenaline geen oog dicht gedaan. Hoe ze het in haar hoofd heeft gehaald om zomaar Driekoningen te gaan zingen, is me een raadsel. We hebben dat nooit eerder gedaan. Maar wees maar gerust dat we Bo nooit meer alleen laten spelen op dat speelpleintje. Voortaan wandelt ze altijd met ons mee.”

De omgeving van De Alk in Wingene werd woensdagavond grondig uitgekamd na de verdwijning van Bo Reynaert en haar vriendinnetje.
Google De omgeving van De Alk in Wingene werd woensdagavond grondig uitgekamd na de verdwijning van Bo Reynaert en haar vriendinnetje.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • patrick lagae

    wie laat nu een kind van 6 jaar achter???