Nieuwe straat in verkaveling achter station krijgt de naam ‘Weverijstraat’

Weverij Van Maele is niet meer, maar de straatnaam in de nieuwe verkaveling die in de plaats komt zal aan het verleden herinneren.
Sam Vanacker Weverij Van Maele is niet meer, maar de straatnaam in de nieuwe verkaveling die in de plaats komt zal aan het verleden herinneren.
De nieuwe straat in de nieuwe verkaveling van Dumobil in Tielt zal de naam ‘Weverijstraat’ dragen. Daarmee wordt de herinnering aan de verdwenen weverij Van Maele levend gehouden.

Projectontwikkelaar Dumobil start nog dit jaar met de bouw van een nieuwe verkaveling met 47 loten op de voormalige site van weverij Van Maele. De vroegere gebouwen van het failliete bedrijf zijn al met de grond gelijk gemaakt. Er zal een nieuwe straat aangelegd worden die aansluit op de Bedevaartstraat. De naam ‘Weverijstraat’ zal op de volgende gemeenteraad worden voorgesteld. “Omdat er eerder dit jaar zoveel te doen was om het feit dat er bedroevend weinig straten in Vlaanderen vernoemd zijn naar vrouwen hebben we even getwijfeld om de nieuwe straat naar een vrouw te vernoemen”, zegt cultuurschepen Grietje Goossens (Iedereen Tielt). “Maar na advies in te winnen bij de heemkundige kring De Roede van Tielt hebben we toch gekozen voor de Weverijstraat, verwijzend naar het rijke verleden van de site. Per slot van rekening was Van Maele honderd jaar oud. Ooit lagen een blekerij en een weverij op een steenworp van elkaar achter de sporen. Historisch is de locatie dus verbonden aan die activiteit. Zodra er zich een nieuwe gelegenheid voordoet, trekken we wel de kaart van de vrouw.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.