Natuurpunt tegen uitbreiding varkenskwekerij

De plannen van David en Inge Martain om hun varkensbedrijf in Aarsele uit te breiden van 1.500 naar 5.923 dieren stuiten nu ook op protest van Natuurpunt De Torenvalk en de West-Vlaamse Milieufederatie.


"Er is duidelijk een tendens in de varkenssector om uit te breiden, maar de gevolgen voor onze gezondheid, ons landschap en propere lucht en bodem worden zwaar onderschat", meent secretaris van Natuurpunt De Torenvalk Martine Langen.


De organisaties uiten op www.wmfkoepel.be hun grieven over de sector. Ze vragen dat de overheid de veestapels weer afbouwt, het aantal dieren beter spreidt over de omgeving en de gezondheids- en milieukost van de massaproductie verrekent in de prijs van het product.


De eigenaars zijn alvast bereid de nodige aanpassingen door te voeren om de hinder te beperken, maar de milieudienst kreeg toch al twintig bezwaarschriften van bezorgde buurtbewoners binnen.


Het schepencollege van Tielt geeft binnenkort advies in de kwestie, maar het is uiteindelijk de provincie die de knoop moet doorhakken. (VDI)