Minder belastingen, meer inkomsten

STIJGING OPBRENGSTEN HET GROOTST IN ROESELARE

De helft van de steden en gemeenten in de Mandelstreek heft minder belastingen dan in 2008. Toch zijn de inkomsten erop vooruit gegaan, en dat is vooral te danken aan het stijgende aantal inwoners. Koploper is Roeselare, waar in acht jaar tijd de inkomsten met negen miljoen euro stegen.

De grootste bron van inkomsten zijn voor alle gemeentes traditiegetrouw de personenbelastingen en de opcentiemen op de onroerende voorheffing. Die inkomsten zijn sinds 2008 overal gestegen. Op sommige plaatsen, zoals in Tielt, Staden, Hooglede en Lichtervelde, is er kort na het ingaan van de nieuwe legislatuur een belastingverhoging ingevoerd. Maar in het gros van de gemeenten was dat niet het geval. Toch kan bijvoorbeeld Roeselare uitpakken met mooie cijfers. De opbrengst van de personenbelasting steeg van 13 miljoen in 2008 naar 17,5 miljoen in 2015. De opbrengst van de opcentiemen op de onroerende voorheffing ging zelfs met 7 miljoen euro omhoog. "In 2007 was er een belastingverhoging (niet meegerekend in deze cijfers - nvdr.), maar dat hebben we gecompenseerd door in 2011 een kleine verlaging in te voeren", zegt financiënschepen Henk Kindt (sp.a). "Dat we desondanks stijgende inkomsten hebben, is natuurlijk te danken aan de indexering en de stijging van het aantal inwoners. De kaap van 60.000 inwoners is een paar jaar geleden overschreden. We schrapten in de loop der jaren ook een reeks belastingen. Denk maar aan de huisvuiltaks voor alleenstaanden. De taxshift zal er echter voor zorgen dat we in 2020 of 2021 even geen stijging zullen zien op dat vlak."

Dure tweede verblijven

Het aantal belastingen in Roeselare daalde inderdaad van 34 naar 24. Alleen Izegem en Lichtervelde hebben met 26 een groter aantal belastingen. Ardooie - een financieel vrij gezonde gemeente -heeft er slechts 8. Wat betreft stijgende of dalende belastingen, is het in de Mandelstreek netjes verdeeld. Acht gemeentes heffen meer belastingen dan in 2008, de andere acht minder. Zien we wel quasi overal stijgen: de belasting op tweede verblijven en de milieubelasting die nog in negen gemeentes in voege is. Andere opvallende vaststelling: In Hooglede stegen de (GAS-)boetes van 820 in 2014 naar 7.998 in 2015. "In 2016 steeg dat zelfs naar 12.207", weet gemeentelijk boekhoudster Liesbet Meeuws. "Dat is te wijten aan het feit dat de boetes voor stilstaan en foutparkeren nu meegeteld worden. Iets dat ons op nationaal niveau is opgelegd."

Vreemde taksen

Verder heeft elke gemeente wel zijn 'unieke' belasting, die bijna nergens anders voorkomt. In Wingene is er een belasting voor loslopende honden. Die bracht in 2015 liefst 1.074 euro op. "Die belasting werd in 2014 in het leven geroepen om het probleem een halt toe te roepen", vertelt burgemeester Hendrik Verkest (CD&V). "En het werkt. Sinds die boete letten de mensen meer op hun honden." Meulebeke hanteert een gelijkaardig principe en hanteert belastingen op groeven (30.000 euro) en stapelplaatsen (1.000 euro), terwijl er in Tielt, Lichtervelde en Ingelmunster een taks op nachtwinkels is. Izegem en Ingelmunster belasten sinds kort dan weer masten en pylonen, goed voor respectievelijk 252.000 euro en 57.500 euro aan inkomsten in 2015.

Betalen voor pompen

In Roeselare was er in 2013 nog het debacle rond de belasting op benzine- en oliepompen. Vroeger bedroeg die 60 euro per teller en de stad wou die optrekken naar 300 euro per brandstofslang. Na een tussenkomst van de gouverneur werd beslist de taks op 200 euro per slang te laten, met een maximum van 3.000 per brandstofstation. Genoeg om het protest in de kiem te smoren, maar wel als resultaat dat de jaarlijkse opbrengst gestegen is van 7.000 naar 97.000.


Opvallend is dat zowel Tielt als Hooglede nog een belasting op drijfkracht heffen, een taks die bedrijven belast die met motoren werken. Die kwam er ooit om arbeidskrachten te promoten, maar tegenwoordig werkt bijna elk bedrijf met machines. Toch brengt de taks jaarlijks nog respectievelijk 171.031 en 234.864 euro op. Meteen de reden waarom ze nog in voege is, want de taks spijst de stadskas.