Man op nippertje gered uit brandende flat

BRANDWEER HAALT BEWONER UIT VLAMMENZEE OP BALKON APPARTEMENT

Op de Markt in Tielt heeft een hevige brand zaterdagnamiddag een appartement op de derde verdieping boven café 't Hooghuys vernield. Bewoner Wouter de Vriese (36) kon op het nippertje aan de vlammen ontsnappen, dankzij een snelle interventie van het Tieltse brandweerkorps. "Zo'n redding is teamwork", klinkt het bij korporaal Chris Claeys (43), die erin slaagde de bewoner uit de vlammenzee te redden.

Iets over 16 uur vulde de Markt in Tielt zich plots met rook. In de keuken achteraan het appartement van Wouter de Vriese bleek de frietketel vuur te hebben gevat. De bewoner kon niet meer naar beneden lopen, maar haastte zich tot op het balkon. De rook en het vuur likten Wouter al aan de hielen, toen de toegesnelde brandweer hem op het nippertje met een hoogtewerker van het balkon kon redden. In de hoogtewerker had korporaal Chris Tanghe plaatsgenomen. Op filmpjes op sociale media was de spectaculaire redding van de bewoner, die op het nippertje over de reling in 'het bakje' van de elevator wordt getrokken, goed te zien. "Het was eerder toevallig dat ik zaterdag in 'het bakje' plaatsnam", klinkt het bescheiden bij Chris. "Meestal fungeer ik als chauffeur, maar dit keer duidde het computersysteem me voor een andere functie aan. Ik deed eigenlijk gewoon mijn job en hetgeen mij is aangeleerd: rustig blijven, nadenken en niet panikeren. Gelukkig kon ik de man over de reling helpen. Een geslaagde interventie dus, maar die komt op de rekening van het hele korps. Bij de brandweer fungeer je altijd als een team. Zonder de collega's die het vuur binnen aanvielen, was ook ik niet in mijn opdracht geslaagd."

Tot 600 graden

Wie als eerste de vlammen in het appartement trotseerde, was sergeant-bevelvoerder Pascal Dehullu (45). Samen met Chris vervoegde hij 22 jaar geleden het Tieltse brandweerkorps. Hij is er de verantwoordelijke voor de vorming. "De hitte boven was enorm", blikt hij terug. "In zo'n gevallen kan de temperatuur oplopen van 300 tot 600 graden. De eerste opdracht is dan de rookgassen zo snel mogelijk te koelen, zodat je kan vorderen. Het lukte wonderwel." Helden willen ze zichzelf niet noemen. "Het hele team leverde uitstekend werk. Het is wel leuk als de inspanningen gewaardeerd worden. Met zo'n interventie pal in het centrum met veel kijklustigen en een goede afloop is het wel gemakkelijker om eens in de kijker te lopen natuurlijk."

Geen huurcontract

Bewoner Wouter ademde wat rook in en moest voor een check-up naar het ziekenhuis in Tielt. Daar mocht hij 's avonds al vertrekken. Hij kon bij een kennis terecht. Officieel bleek hij niet in het appartement als bewoner ingeschreven. "Hij mocht er zijn spullen stallen, maar had geen toelating om er te wonen", zegt uitbaatster van 't Hooghuys, Marlies Neirynck. "Er is geen huurcontract." Het appartement werd jaren geleden als brandonveilig en niet-verhuurbaar bestempeld, onder meer door de te smalle toegang.

Prioriteit

Dankzij de vereende krachten slaagden de spuitgasten erin het vuur te beperken tot het duplexappartement. Café 't Hooghuys en de twee verdiepingen erboven bleven zo goed als gevrijwaard. Ook de naburige panden van het bankkantoor Crelan en een pizzeria bleven onaangeroerd. "Het redden van de bewoner was onze absolute prioriteit", vertelt postoverste Lieven Rijckaert van de brandweerzone Midwest. "Het was op het nippertje."

Uit het appartement boven de pizzeria evacueerde de brandweer twee bewoners. De bewoners van de appartementen boven de bank waren zelf al naar beneden gekomen. Zij mochten na de bluswerken weer naar hun vertrouwde stek terugkeren.

Café 't Hooghuys wordt sinds anderhalf jaar uitgebaat door Danny Spriet en Marlies Neirynck. Zij waren op het ogenblik van de brand niet aanwezig. Het café bleef dit weekend noodgedwongen dicht. "Hopelijk kunnen we woensdag opnieuw openen", klinkt het bij Marlies. "We kunnen gelukkig op veel steun van vrienden rekenen om eventueel op te kuisen. De schade in het café of de zalen erboven is dankzij het goede optreden van de brandweer miniem. Een dikke pluim voor de brandweer."

De bewoner van het appartement kon net op tijd gered worden van zijn balkon. De vlammen likten al aan zijn hielen.
Lieven Samyn De bewoner van het appartement kon net op tijd gered worden van zijn balkon. De vlammen likten al aan zijn hielen.
Sergeant Pascal Dehullu en korporaal Chris Claeys konden de man redden.
Lieven Samyn Sergeant Pascal Dehullu en korporaal Chris Claeys konden de man redden.