Kunstacademie palmt voortaan heel gerenoveerd politiegebouw in: “Eindelijk meer ademruimte”

Directeur Jonas Callens met schepenen Vincent Byttebier en Joris Vande Vyvere in de nieuwe inkomhal van de kunstacademie
Sam Vanacker Directeur Jonas Callens met schepenen Vincent Byttebier en Joris Vande Vyvere in de nieuwe inkomhal van de kunstacademie
Drie jaar nadat de politie wegtrok van de Lakenmarkt heeft het gebouw een nieuwe invulling gekregen. De Stedelijke Kunstacademie, die eerder al de bovenverdieping van het gebouw gebruikte, zit voortaan ook in de vernieuwde vleugel op de gelijkvloerse verdieping. De renovatiewerken kostten 255.000 euro.

De kunstacademie kampt - net als de naastgelegen muziekacademie - al langer met plaatsgebrek. Na een negatief inspectierapport in april 2017 moest de academie verhuizen. Uit het rapport bleek dat er ingrijpende veranderingen nodig waren. Zo lieten de brandveiligheid en de toegankelijkheid van het gebouw te wensen over. Het toenmalige stadsbestuur besloot daarop de leegstaande benedenverdieping te renoveren. Door een lopende subsidieaanvraag, die uiteindelijk niet goedgekeurd werd, liepen de werken veel vertraging op. 

Aangepast voor rolstoelgebruikers

“De werken zijn pas afgelopen zomer gestart”, zegt schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V). “Er zijn overal nieuwe ramen, nieuwe zonwering en nieuwe deuren. Ook de winst aan daglicht is een enorm voordeel. Verder is er een nieuw sanitair blok en heeft de kunstacademie nu ook een toegang voor rolstoelgebruikers. In de gang is een hellend vlak aangelegd en overal is nieuwe ledverlichting. Onze technische dienst heeft fantastisch werk geleverd, waardoor we met 255.000 euro een mooi resultaat hebben.”

De centrale gang op de benedenverdieping leent zich prima tot exposities. Opvallend is ook het hellende vlak dat met het oog op rolstoelgebruikers aangelegd werd door de technische dienst van de stad.
Sam Vanacker De centrale gang op de benedenverdieping leent zich prima tot exposities. Opvallend is ook het hellende vlak dat met het oog op rolstoelgebruikers aangelegd werd door de technische dienst van de stad.

Gemeenschappelijke ruimtes

Directeur Jonas Callens heeft sinds de herfstvakantie zijn kantoor in het vroegere bureau van de commissaris. “Niet alleen is er de extra ruimte, ook de zichtbaarheid is een enorm voordeel. Vroeger zaten we weggestopt op de bovenverdieping, maar straks kunnen voorbijgangers onze cursisten aan het werk zien. Bovendien hebben we nu ook een lange centrale gang, die prima kan dienen als exporuimte. Bewust brachten we alle publieke en gemeenschappelijke ruimtes naar de benedenverdieping, waar ook de nieuwe hoofdingang en het nieuwe onthaal zijn. Veel mensen die bij de kunstacademie moesten zijn, kwamen vroeger in de muziekacademie terecht, maar dat is voortaan van de baan.”

De verhuis van de kunstacademie biedt ook voordelen voor de muziekacademie. “Vroeger moesten we een lokaal delen op de bovenverdieping, maar dat zal nu worden ingericht als klaslokaal door de muziekacademie. Verder zullen we ook het partiturenarchief van de muziekacademie in onze kunstbibliotheek onderbrengen. Daardoor kan de muziekacademie hun oude archiefruimte omvormen tot klaslokaal.”

Werk nog niet voorbij

De kunst-en muziekacademies hebben dus voortaan meer ademruimte, maar daarmee is het grootste werk nog niet voorbij. “Samen hebben beide academies meer dan tweeduizend cursisten en de vraag blijft groter dan het aanbod. Ze werken zelfs met wachtlijsten”, weet schepen voor Academies Vincent Byttebier (CD&V). “We willen op de Lakenmarkt kunst en cultuur verder centraliseren en uitbreiden richting de Tiltex-site, naast het Generaal Maczekplein. Dat staat ook zo in ons bestuursakkoord, al zal de realisatie afhangen van de onderhandelingen met de eigenaar van de site.”

De nieuwe vleugel van de Stedelijke kunstacademie gaat  op 20 december officieel open voor het publiek. De eerste grote tentoonstelling staat gepland voor 7 februari.

De lokalen op de bovenverdieping, waar vroeger de administratie zat, zijn omgevormd tot een nieuw atelier.
Sam Vanacker De lokalen op de bovenverdieping, waar vroeger de administratie zat, zijn omgevormd tot een nieuw atelier.



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.