KSO palmt naast voormalig schoolgebouw ook oude studentenkamers van Vives in

Het internaat van Tielt neemt vanaf september de studentenkamers op de tweede en derde verdieping van het Lucasgebouw in de Beernegemstraat in
Sam Vanacker Het internaat van Tielt neemt vanaf september de studentenkamers op de tweede en derde verdieping van het Lucasgebouw in de Beernegemstraat in
KSO Tielt-Ruiselede, dat internaatsafdelingen heeft in de Oude Stationsstraat en in de Ieperstraat, heeft een deel van vroegere Sint-Lucasziekenhuis in de Beernegemstraat gekocht en zal er vanaf 1 september een nieuwe afdeling van het internaat openen. 

Eerder kocht de scholengroep al de leegstaande gebouwen van Vives om daar vanaf 2020 een deel van het Sint-Jozefsinstituut in onder te brengen. Omdat hogeschool Vives vertrokken is, zijn behalve de schoolgebouwen ook de studentenkamers aan de overkant van de straat vrijgekomen. Ook die kamers zijn nu eigendom van de vzw KSO Tielt-Ruiselede.

Betonrot

“Een paar jaar geleden werd betonrot ontdekt in het A-blok van het Sint-Jozefsinstituut”, legt algemeen directeur van de scholengroep Rik Delmotte uit. “We moesten dus op zoek naar een oplossing. Aan renovatie hing een stevig prijskaartje, dus was het voor ons een geluk bij een ongeluk dat Vives uit Tielt zou vertrekken. Het A-blok van het Sint-Jozefsinstituut heeft een oppervlakte van zesduizend vierkante meter en dat compenseren we dus met de site van Vives. De schoolgebouwen zelf zijn vierduizend vierkante meter groot. De oppervlakte die we straks innemen in het vroegere ziekenhuis compenseert de rest.”

Ria Christiaens (internaatsbeheerder), Rik Delmotte (algemeen directeur), Tom Creytens (hoofdopvoeder internaat), Bie Lamon (directeur SJI) en Hilde Van Der Donckt (directeur Aleydis).
Sam Vanacker Ria Christiaens (internaatsbeheerder), Rik Delmotte (algemeen directeur), Tom Creytens (hoofdopvoeder internaat), Bie Lamon (directeur SJI) en Hilde Van Der Donckt (directeur Aleydis).

Vives-site wordt nieuwe hoofdvestiging Sint-Jozefsinstituut

Veertig internen die nu nog in de Oude Stationstraat zitten, zullen vanaf 1 september hun intrek nemen in de kamers die tot voor kort door de hogeschoolstudenten werden bewoond. Op termijn kan de capaciteit opgetrokken worden tot 55 studenten. “Vanaf september 2020 wordt het Vivesgebouw de hoofdvestiging van het Sint-Jozefsinstituut en vanaf dan gaan we ook dagopleidingen organiseren voor de studenten van de zorg in het Lucasgebouw. De school in de Kroonstraat blijft ook behouden, op blok A na weliswaar. Dat gaan we slopen.”

Andere organisaties blijven op post

Niet onbelangrijk is dat de andere organisaties die vandaag een stekje hebben in het Lucasgebouw gewoon op post blijven. Het Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg, het Vrij Centrum voor Leerlingenbegeleiding Tielt, Kind en Gezin, de Heemkundige Kring De Roede van Tielt en Familiekunde Vlaanderen regio Tielt hebben allemaal lokalen in het vroegere ziekenhuis en behouden die. Ook Aleydis, de school voor HBO5-verpleegkunde, blijft onderwijs organiseren op de huidige locatie. “Naast de aanwezigheid van een internaat is het juist de bedoeling om het Lucasgebouw nog sterker te profileren als een gebouw waar zorgopleidingen worden aangeboden”, benadrukt Hilde Van Der Donckt van Aleydis. “Zo krijgen zowel het secundair, HBO5 als het volwassenenonderwijs hier straks samen een plaats.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.