Jeugdraad schuift ‘De Kommel’ naar voor als naam voor nieuwe jeugdlokalen

Schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V) aan de nieuwe jeugdlokalen van Tielt.
Sam Vanacker Schepen van Openbare Werken Joris Vande Vyvere (CD&V) aan de nieuwe jeugdlokalen van Tielt.
Het ziet er naar uit dat de nieuwe jeugdlokalen aan het Generaal Maczekplein als ‘De Kommel’ door het leven zullen gaan. De naam is een voorstel van de Algemene Vergadering van de Jeugdraad en de kans dat het stadsbestuur dat advies naast zich neerlegt, is bijzonder klein.

“We waren al een tijdje op zoek naar een goeie naam. Tot tijdens de vorige vergadering plots De Kommel uit het publiek opsteeg. Het was als het ware een collectief eureka-moment”, zegt voorzitter Brecht Devriendt. “Een kommel is een dik touw dat veel gebruikt wordt in het jeugdwerk”, legt Brecht uit. “Een kommel is gevlochten uit veel verschillende kleine touwtjes die samen een sterk geheel vormen, gereed om de uitdagingen van het leven aan te gaan. Wanneer een kommel te rusten wordt gelegd, vormt het dan weer een kluwen. Een symbool van de verschillende wegen die we als jeugd uit kunnen gaan, van de warboel die gepaard gaat met opgroeien, van een ontmoetingsplaats uit verschillende richtingen. De naam verwijst verder ook naar een kwaliteitsstandaard uit het leger, terwijl een kommel door de Schotten ook gebruikt wordt tijdens het touwtrekken. In die zin is het ook een teken van gezonde en vriendschappelijke concurrentie.”

Uiteindelijk beslist het stadsbestuur over de naam, al lijkt er op dat vlak weinig discussie te zullen zijn. Jeugdschepen Pascale Baert (Iedereen Tielt) is alvast voorstander. “Qua originaliteit en symboliek zit het goed. Zelfs op vlak van een het ontwerp van een logo kun je met een kommel alle kanten uit. Zes maanden geleden was er nog even sprake van ‘Het Kompas’, maar dat vond ik minder origineel, ook omdat de drughulp in de regio dezelfde naam heeft. ‘De Kommel’ heeft alvast mijn stem.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.