Internetradio's krijgen frequentie

BINGO EN CARAAD VERDWIJNEN NA 35 JAAR VAN ANTENNE

Johan Leroy van internetradio Meteor bij zijn mobiele radiostudio in Tielt.
Foto SVR Johan Leroy van internetradio Meteor bij zijn mobiele radiostudio in Tielt.
Internetradio's Meteor en Wradio hebben de strijd om de felbegeerde frequentie gewonnen. Radio Caraad en Radio Bingo verdwijnen daardoor vanaf 1 januari - na respectievelijk 37 en 35 jaar - van de FM-band. In Tielt-Aalter zal dus voortaan Radio Meteor te horen zijn, in Roeselare Wradio.

Reden is de hervorming en vereenvoudiging van het radiolandschap door mediaminister Sven Gatz (Open Vld). "We hebben nooit een goed gevoel gehad bij dat frequentieplan", zucht Ivan Craeye van Caraad, die in Aarsele gevestigd is. "Toch zijn we blijven hopen dat onze 37 jaar ervaring de doorslag zou geven. Tevergeefs, zo blijkt nu. We hebben nog geen officieel bericht gekregen, dus we weten nog niet waarom de concurrentie het gehaald heeft. We hadden een stevig, realistisch dossier ingediend, al waren we geen vragende partij om zendgebied in Aalter erbij te krijgen. Ik weet niet hoe het nu verder moet... Eerst even laten bezinken en daarna met onze vijftien medewerkers eens rond de tafel zitten. Verder gaan op internet sluiten we niet uit."

Strijdvaardig

Ook bij radio Bingo, de enige lokale radio van Roeselare, is de teleurstelling groot na het verlies tegen internetradio Wradio uit de Westhoek. Al is de toon er stukken strijdvaardiger dan bij Caraad. "Blijkbaar speelt onze binding met Roeselare geen enkele rol. Maar radio maken is onze passie en we laten ons dat niet zomaar afpakken. Misschien volgt er een actie via sociale media of ondernemen we juridische stappen. We gaan sowieso verder op internet en bekijken wat de mogelijkheden zijn op DAB+", zegt Andy Degryse van Bingo.

Mobiele studio

Johan Leroy van Radio Meteor is blij dat zijn internetradio straks te horen is op antenne in Tielt en Aalter. Het was zelfs zijn suggestie dat de twee regio's samen gebundeld werden in een frequentiepakket. "Dit is een droom die in vervulling gaat. Ik heb de voorbije twee jaar hard gewerkt om Radio Meteor op de kaart te zetten in Tielt, net zoals ik dat twintig jaar gedaan heb in Aalter. In tegenstelling tot Caraad heb ik wel binding met beide gebieden. Dat zal de doorslag gegeven hebben. Verder zijn we ook een evenementenradio, met live verslaggeving van de TAC-rally, de Europafeesten en de Oogstfeesten. Ik heb de voorbije jaren niet voor niets geïnvesteerd in een mobiele radiostudio." Als het technisch haalbaar is en de antennes tijdig geplaatst worden, hoopt Johan al vanaf 1 januari op antenne te kunnen gaan. De studio blijft staan in de Montevalstraat in Tielt. Radio Meteor is straks te beluisteren op 105.8 FM (Tielt) en 105.0 FM (Aalter). Wradio zal op 105.0 FM (Westhoek) en 106.3 FM zitten in Midden West-Vlaanderen.