FOTOREEKS: Zesdejaars vieren honderd dagen: “Opvallend veel rustiger dan vorig jaar”

Veel confetti tijdens de 100 dagenviering in Tielt.
Maxime Petit Veel confetti tijdens de 100 dagenviering in Tielt.
De zesdejaars van Tielt hebben de laatste honderd dagen van hun middelbare schoolcarrière ingezet. Naar aloude traditie ging dat gepaard met luide muziek, kleurrijke kostuums en bergen confetti, gevolgd door een feestelijke optocht naar de markt. Volgens jeugdschepen Pascale Baert (Iedereen Tielt) verliep donderdagnacht opvallend veel rustiger dan vorig jaar.

In de nacht van donderdag op vrijdag was er een alcoholverbod van kracht in Tielt, omdat zesdejaars soms wat te stevig de bloemetjes buiten zetten. Al verliep de nacht dit jaar relatief rustig. “Vorig jaar hadden we te kampen met vandalenstreken, terwijl er zelfs enkele studenten in het ziekenhuis belandden met brandwonden van bommetjes”, zegt jeugdschepen Pascale Baert. “Dit keer waren er weliswaar opnieuw enkele knallen te horen, maar er waren geen incidenten en er was evenmin sprake van vandalisme. De politie is tevreden. We mogen best wel trots zijn op deze generatie.”

Geen fuif vrijdagavond

Het is de eerste keer dat de 100 dagenviering in Tielt zo vroeg op het jaar valt. Eerder was de viering telkens pas na de krokusvakantie, maar op vraag van enkele scholen die in die periode met examens zitten werd de viering vervroegd, al is de datum van de 100 dagenviering sowieso willekeurig. Zo vierden de Roeselaarse scholieren twee weken geleden zelfs al hun honderd dagen. Een tweede nieuwigheid is dat de vrijdagavondfuif in de Europahal wegens weinig interesse bij de jongeren afgeschaft werd. Voor de zesdejaars die elkaar vrijdag massaal stonden te bekogelen met confetti maakte het in elk geval weinig verschil. “Ik ben vanmorgen al heel vroeg gestart op café met enkele vrienden”, zegt Winter Clinckemaille (17) uit het laatste jaar wiskunde-wetenschappen. “Dat er straks geen fuif meer volgt, is helemaal niet zo erg. Ik ga vanavond sowieso vroeg onder de wol kruipen.” 

Winter Clinckemaillie was al vroeg uit de veren op de 100 dagen. Hij zou het niet te laat maken ‘s avonds.
Maxime Petit Winter Clinckemaillie was al vroeg uit de veren op de 100 dagen. Hij zou het niet te laat maken ‘s avonds.
Er werd heel wat confetti gegooid.
Maxime Petit Er werd heel wat confetti gegooid.
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Niet iedereen was blij met de confettiregen.
Maxime Petit Niet iedereen was blij met de confettiregen.
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit
Maxime Petit