Fietsersbond plant herdenkingswake voor dodelijk slachtoffer Vierhoek

Hans Verbeke
De Fietsersbond van Tielt gaat op zondag 5 mei een wake houden voor het slachtoffer van het dodelijke verkeersongeval aan de Vierhoek in Tielt. Veronique Vandenberghe (48) kwam op 5 april onder een truck terecht en stierf ter plaatse.

Dag op dag een maand na het ongeval wordt om 9.15 uur verzameld op de parking van de Onze-Lieve-Vrouwkerk. Om 9.30 uur, het moment waarop het ongeval gebeurde, wordt een zogenaamde ‘ghost bike’ - een fiets die wit geschilderd is - geplaatst aan het kruispunt van de Sint-Michielstraat, Vredestraat en Stationsstraat.

“Na het ongeval hebben we veel vragen gekregen”, legt Birger Landuyt van de Fietsersbond uit. “Mensen vroegen zich af of ze iets konden betekenen en of er een herdenking gepland was. Verschillende afdelingen van de Fietsersbond in Vlaanderen gebruiken al langer ghost bikes om de plaats van een dodelijk ongeval met een fietser aan te duiden. Wij gaan dit nu voor het eerst ook in Tielt doen.”

Een ghost bike.
EPA Een ghost bike.

Maatregelen

Met de actie wil de Fietsersbond de aandacht vestigen op het gevaarlijke kruispunt. “Enerzijds willen we het slachtoffer gedenken, maar tegelijk roepen we op dit kruispunt veiliger te maken. Op lange termijn zal de vervollediging van de ring rond Tielt mogelijk soelaas bieden, maar op korte termijn kunnen er ook al dingen gedaan worden. Zo kan het voorsorteervak voor wachtende fietsers misschien groter gemaakt worden, kunnen de fietssuggestiestroken breder worden of kan er een aparte lichtenregeling voor fietsers komen. De invulling van de ingrepen laten we over aan mobiliteitsexperts, maar er moet iets gebeuren.”

Veronique Vandenhende uit Meulebeke kwam op 5 april uit de richting van de Kasteelstraat en stopte voor het rode licht op het vak voor fietsers. Het ongeval gebeurde vlak nadat het licht op groen was gesprongen. Het slachtoffer belandde onder een vrachtwagen. Veronique liet haar echtgenoot Wim Vancoillie en dochter Romy achter.

Op de gedachteniskaart prijken foto's van Veronique, samen met haar man Wim en dochter Romy.
Hans Verbeke Op de gedachteniskaart prijken foto's van Veronique, samen met haar man Wim en dochter Romy.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.