Eénmansprotest bij stiltecirkel die verdrijving Palestijnen uit Israël herdenkt

Oxfam Wereldwinkel en Pax Christi vormden woensdagmiddag met enkele andere verenigingen een stiltecirkel op de Markt. Dat gebeurde in negen Vlaamse steden op hetzelfde moment om aandacht te vragen voor de Palestijnse zaak.

De stiltecirkel in Tielt lokte een vijftiental deelnemers. Ook advocaat Paul Bekaert, gespecialiseerd in mensenrechten, asielaanvragen en uitleveringen nam deel. Er was ook één Joodse tegenbetoger. Hij werd door de politie aangemaand niet te dicht bij de stiltecirkel in de buurt te komen. 

De manifestanten hielden het rustig en vormden een stiltecirkel. Daarmee wilden ze Nabka – de catastrofe - herdenken. Op 15 mei 1948 werden ruim 500 Palestijnse dorpen van de kaart geveegd en sloegen 750.000 Palestijnen op de vlucht. In de loop der jaren bouwde Israël illegale nederzettingen op Palestijnse grond en ook de smalle kuststrook Gaza wordt al jaren in een wurggreep gehouden. Dit jaar gaat de aandacht van de manifestanten naar kinderen in gevangenschap. Volgens cijfers van Amnesty International worden elk jaar vijf- tot zevenhonderd kinderen in militaire gevangenschap gehouden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.