Balletschool treedt op voor Mathilde

ATTITUDE GESELECTEERD OM MEE VERJAARDAG JEUGD EN DANS VLAANDEREN TE VIEREN

De meisjes zijn dolenthousiast dat ze voor de koningin mogen optreden.
Attitude De meisjes zijn dolenthousiast dat ze voor de koningin mogen optreden.
Drieëntwintig leerlingen van balletschool Attitude staan aanstaande zondag samen met een select aantal balletscholen uit heel Vlaanderen op de planken in het Antwerpse operagebouw. Ook koningin Mathilde zal hoogstwaarschijnlijk tussen het publiek zitten. "Ik ben op van de zenuwen", vertelt choreografe Mia Callewaert.

De vzw Jeugd en Dans Vlaanderen, een overkoepelende vereniging die het dansen in Vlaanderen promoot, organiseert naar aanleiding van hun dertigjarige bestaan een optreden van 21 zorgvuldig geselecteerde groepen ballerina's uit heel Vlaanderen. Onder andere de Academie van Asse waar kroonprinses Elisabeth bij danst mag mee doen, maar ook de inzending van balletschool Attitude werd geselecteerd door de jury.

Choreografe Mia Callewaert.
Sam Vanacker Choreografe Mia Callewaert.

Bekroning na 37 jaar

Choreografe Mia Callewaert stichtte 37 jaar geleden ballet-school Attitude en begeleidt nu al jarenlang de jongste groep ballerina's. Op aanraden van haar dochter en collega Annelies stuurde ze een video van de dansende meisjes in. "Ik had nooit durven dromen dat we effectief gingen geselecteerd worden, maar nog geen dag later kregen we bericht dat we mochten mee doen in Antwerpen", vertelt ze. "Volgens de jury was de dans 'puur en van een hoog niveau, de prille leeftijd van de meisjes in acht genomen'. Ik ben uiteraard vereerd dat we hier met Attitude deel van mogen uitmaken. Het is voor mij een beetje de bekroning van mijn inspanningen van de afgelopen 37 jaar."

Dolenthousiast

"De meisjes zijn in de eerste plaats dolenthousiast dat ze naar Antwerpen mogen, maar ik ben eerlijk gezegd op van de zenuwen", zegt de choreografe. "De meisjes kennen weliswaar de choreografie vanbinnen en vanbuiten, en nu train ik ze vooral op hun présence, maar toch ben ik doodsbang dat er iets misloopt. Het is bijvoorbeeld in een indrukwekkende zaal en ik weet niet hoe de meisjes daarop zullen reageren. Bovendien hebben we amper 20 minuten de tijd om ter plaatse te oefenen. Ik voel me een beetje als voetbaltrainer vlak voor de match van zijn leven."


Om veiligheidsredenen zal Mia pas een dag op voorhand zeker weten of de koningin aanwezig zal zijn. "Maar ik heb in elk geval al doorgekregen dat Mathilde tijdens de pauze kennis wil komen maken met de geselecteerde choreografen", zegt ze. "Dat is een enorme eer, maar ik ben nu al bang dat ik niets ga kunnen uitbrengen door de zenuwen als ze me aanspreekt."

Beste jonge choreograaf

Behalve Mia Callewaert viel ook Glen Lambrecht, danser bij het Ballet Van Vlaanderen en instructeur bij Attitude, in de prijzen bij Jeugd en Dans Vlaanderen met zijn balletchoreografie. Lambrecht (21) werd geselecteerd om in maart volgend jaar mee te dingen naar de prijs van beste jonge choreograaf van Vlaanderen.