Ammoniaklek in slachthuis

VEERTIG BRANDWEERMANNEN TER PLAATSE VOOR HOGE CONCENTRATIE

De hulpdiensten aan slachthuis De Brauwer.
Foto JVK De hulpdiensten aan slachthuis De Brauwer.
Even opschudding gistervoormiddag aan slachthuis De Brauwer in Tielt, nadat er in het bedrijf een ammoniaklek was ontdekt. Veertig brandweermannen kwamen ter plaatse, maar uiteindelijk bleek het nog mee te vallen. "Het onheil beperkte zich tot een kleine ruimte waar een te hoge concentratie werd gemeten", aldus brandweerofficier Lieven Rijckaert.

Een klein ammoniaklek in een machinekamer van het slachthuis langs de Wingensesteenweg in Tielt liet gisteren het alarm afgaan. "Aanvankelijk zou een onderhoudsman het euvel hebben aangepakt, maar omdat in de ruimte de concentratie van ammoniak toch te hoog werd, riep men de hulp van de brandweer in", aldus Lieven Rijckaert, dienstchef bij de Tieltse brandweer.

Geen evacuatie

"Wij hebben dan met pakken het bedrijf binnengetrokken, samen met de technieker die ter plaatse was. De ammoniak was enkel aanwezig binnenin het pand, buiten hebben we niets gemeten." Er hoefde geen perimeter worden opgezet en niemand moest worden geëvacueerd. "Op het moment van de feiten was er niemand in het slachthuis aan het werk", klinkt het. Volgens de politie kwamen er verschillende brandweerkorpsen ter plaatse, namelijk Hooglede, Roeselare, Ardooie, Wingene en Tielt. "In totaal spraken we over zo'n veertig brandweermannen", aldus de politie. "Het voorval bracht dus enige opwinding met zich mee."


Jeroen De Ketelaere, van De Ketelaere Electro uit Ruiselede, werd door de koeltechnieker van het bedrijf te hulp geroepen en zag alles vanop de eerste rij gebeuren. De man kent de technische situatie van het bedrijf goed. "Het ging eigenlijk om een beperkt lek, maar omdat het in een kleine ruimte was, bleek de concentratie van ammoniak hoog op te lopen. Mocht de plaats groter zijn geweest dan hoefde de brandweer nooit te worden opgeroepen. We hebben de kraan van de leiding waar het lek zich situeerde zelf kunnen dichtdraaien." De zaakvoerder van het slachthuis, Geert De Brauwer, was gisteren niet thuis en kon toen we hem belden niet veel informatie geven. Rond 15 uur was de situatie volledig onder controle en was de laatste brandweerman uit het zicht verdwenen.