Aaron (23) richt met ‘South Side Fight Club’ nieuwe vechtsportclub op in Tielt: “Ik wil jongeren van de straat houden”

Aaron Vanseveren richt een MMA-club op in Tielt.
Sam Vanacker Aaron Vanseveren richt een MMA-club op in Tielt.
Onder impuls van Aaron Vanseveren, geboren en getogen Tieltenaar en al sinds zijn tiende in de ban van vechtsport, is een Tieltse Mixed Martial Arts club geboren. De eerste training van de ‘South Side Fight Club’ start al op zaterdag 16 februari in De Ponte.

Stellen dat Aaron Vanseveren gebeten is door vechtsport is een understatement. “Ik ben begonnen met judo op mijn tiende. Daarna leerde ik vrij worstelen, Muay Thai, boksen, kickboksen en Braziliaans Jiujitsu. Sinds vijf jaar beoefen ik Mixed Martial Arts, een vechtsport met elementen van verschillende disciplines. Net de combinatie van die verschillende sporten spreekt me ook zo sterk aan. MMA zit stevig in de lift, maar bij ons is het aanbod bedroevend. De dichtstbijzijnde clubs liggen in Gent of Oudenaarde. Zelf train ik wekelijks in Den Haag, al zit de liefde daar ook wel voor wat tussen”, knipoogt hij. 

“Blij dat ik in Tielt kan blijven met de club”

Aaron is opvoeder van opleiding en woont al zijn hele leven in de wijk Dierdonk-Zwartegevel. “Ik ben geen onbekende in Tielt. Jonge gasten weten dat ze altijd bij mij terecht kunnen met vragen of problemen. De interesse is er, maar weinig jongeren kunnen zich elke week verplaatsen naar Gent of Oudenaarde, dus besloot ik zelf de handen uit de mouwen te steken. Ik ben een doener, geen dromer. Ik heb contact opgenomen met iemand van de Vlaamse vechtsportbond en vond daar onmiddellijk gehoor. Daarna was het een kwestie van een zaal vinden en ook dat is uiteindelijk relatief vlot gelukt. Twee keer per week mogen we een zaal in sporthal De Ponte gebruiken. Eerder had ik ook de kans om de sporthal in Meulebeke te gebruiken, maar ik ben blij dat ik in Tielt kon blijven met de club.”

Ik was zelf ook een beetje een ‘bad boy’ in mijn jeugd, maar mijn sport heeft daar verandering in gebracht. Ik ben een ander mens geworden

Aaron Vanseveren

De jonge trainer ziet ook een belangrijke sociale rol weggelegd voor de club. “Af en toe komt Tielt al eens negatief in het nieuws door criminaliteit of inbraken. Een gevolg van het feit dat sommige jongens te veel op straat rondhangen en de verkeerde mensen tegenkomen en de verkeerde keuzes maken. Dat probleem wil ik helpen tegengaan. Ik heb het ook niet altijd makkelijk gehad en was zelf ook een beetje een ‘bad boy’ vroeger, maar de sport heeft daar verandering in gebracht. Ik ben een ander mens geworden. Het is belangrijk dat jongeren hun frustraties op een gezonde manier kwijt kunnen. Dat ze hun zorgen er even kunnen uitslaan, maar dan op een goeie manier. Aan de andere kant kan vechtsport ook meer zelfvertrouwen opleveren voor jongeren die gepest worden. Verder is ook het samenzijn met gelijkgezinden van onschatbare waarde.”

Geen ruziemakers welkom

“Maar laat me ook meteen duidelijk zijn: wie hier komt oefenen om daarna op straat te gaan vechten, gooi ik er meteen uit. MMA is geen aanvalssport, al is iedereen die zich wil leren verdedigen uiteraard welkom, ook vrouwen trouwens. Qua leeftijdsgrens starten we vanaf 12 jaar en de eerste les is gratis. Afhankelijk van het aantal inschrijvingen ga ik de leden opdelen in verschillende leeftijdsgroepen. Wat materiaal betreft, kunnen we de matten gebruiken van De Ponte, terwijl ik zelf voor stootkussens zorg. Ik vraag alleen dat iedereen sportkledij aan heeft. En wie bokshandschoenen heeft, mag die zeker meenemen. Ouders die twijfelen of ze hun zoon of dochter zouden inschrijven, zijn ook welkom om een les bij te wonen.”

De eerste training van de South Side Fight Club vindt plaats zaterdag op 16 februari in De Ponte tussen 16.30 en 18.30 uur. De tweede wekelijkse training vindt plaats op maandag, telkens van 20 tot 22 uur. Meer info op de Facebookpagina MMA Tielt.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Stefanie De craemer

    Top