80 jaar en opnieuw rallypiloot

FREDY FRANSSEN MAAKT COMEBACK IN TAC-RALLY

Fredy Franssen bij de Ford, een replica van de wagen uit 1978, waar hij straks als co-piloot in plaats neemt.
Sam Vanacker Fredy Franssen bij de Ford, een replica van de wagen uit 1978, waar hij straks als co-piloot in plaats neemt.
De Tieltse TAC-rally is dit weekend aan de 43ste editie toe. De meest opmerkelijk deelnemer is ongetwijfeld Fredy Franssen uit Mol. De tachtigjarige Fredy rijdt komend weekend mee als copiloot in de Historic Rally Achtendertig jaar geleden was Fredy de copiloot van Gilbert Staepelaere, twaalfvoudig Belgisch rallykampioen.

"Al jaren droom ik ervan om nog eens te mogen meerijden op een gesloten circuit, net zoals vroeger", vertelt Fredy, die dit jaar tachtig geworden is. "In januari kreeg ik te horen van Gert Staepelaere, de zoon van Gilbert, dat ik nog even ging moeten wachten op mijn verjaardagscadeau. Zo gezegd, zo gedaan, maar dit had ik niet verwacht. Mijn droom gaat straks in vervulling. En dan ook nog eens in een replica van de rallywagen waarmee Gilbert en ik zo veel prijzen hebben gewonnen. Op die manier wordt de race zaterdag ook een eerbetoon aan Gilbert, die in 1996 overleden is."

Fredy Franssen en Gilbert Stapelaere met de originele Ford in Istanboel in 1978.
Sam Vanacker Fredy Franssen en Gilbert Stapelaere met de originele Ford in Istanboel in 1978.

Belgisch kampioen rally

Gilbert Staepelaere werd met Fredy als copiloot twaalf keer Belgisch kampioen rally. In totaal behaalde hij 89 titels. De laatste keer dat ze samen reden, was in 1978. "Dat jaar hebben we de Bosporusrally in Istanboel gewonnen. Het was de beslissende wedstrijd voor het Belgisch kampioenschap. Tegelijk was het ook onze laatste wedstrijd, want Ford liet die dag weten dat ze ermee stopten. Gilbert en ik hebben die avond tranen met tuiten gehuild. Het was het einde van een tijdperk."


De Ford waar Stapelaere toen mee reed, werd minutieus nagebouwd door Jean-Marie Ghesquiere uit Klerken. "Toen ik klein was, heb ik Stapelaere nog weten rijden", vertelt hij. "Hij is een van de grootste piloten en de man die het pad geëffend heeft voor piloten zoals Patrick Snijers. Toen ik een miniatuurversie van zijn Ford tegenkwam, heb ik beslist om die na te bouwen. Drie jaar heb ik eraan gewerkt. Toen ik Fredy een paar jaar geleden voor het eerst ontmoette, was hij echt aangedaan toen hij de auto zag. Nu hij weet dat hij mag meerijden met me zaterdag, is hij zo blij als een klein kind. Het is echt mooi om te zien."

Foto's voor de fans

In de aanloop naar zaterdag is Fredy volop bezig met zich voor te bereiden. "Ik ga op dezelfde manier te werk zoals 38 jaar geleden", legt Fredy uit. "Met de moderne manier van richtlijnen noteren kan ik geen weg, maar misschien kunnen de jongeren nog wel iets leren van de oude garde." Voorts geeft Fredy nog mee dat hij de trofee van de rally van Istanboel zal meenemen naar Tielt zaterdag. "Als de fans een fotootje willen", lacht hij.


De TAC-rally vindt plaats op vrijdag 8 (shakedown) en zaterdag 9 april. De rally bestaat uit een Rally Championship, een Historic Rally Championship en een Rally Criterium. Morgen worden de wagens voorgesteld. Wie de rally op zaterdag wil bekijken, betaalt voor de volledige dag 20 euro.