500 actievoerders protesteren aan slachthuis

BEDRIJF BLIJFT VOORLOPIG DICHT EN MOET TEGEN 20 APRIL ACTIEPLAN OPSTELLEN

Actievoerders van dierenorganisaties, zoals Animal rights, protesteerden met spandoeken aan het slachthuis. Onder hen waren er opmerkelijk weinig Tieltenaars.
JOKE COUVREUR Actievoerders van dierenorganisaties, zoals Animal rights, protesteerden met spandoeken aan het slachthuis. Onder hen waren er opmerkelijk weinig Tieltenaars.
Het Tieltse slachthuis blijft voorlopig dicht. Dat staat te lezen in een arrest van de Raad van State, dat het slachthuis nog tot 20 april de tijd geeft om met een degelijk actieplan op de proppen te komen. "Daar geloven wij niet in", klinkt het bij de dierenrechtenorganisaties, die gisteren met zo'n vijfhonderd man actie voerden aan het slachthuis. Opvallend: dat waren Belgen, Nederlanders en Fransen, maar opmerkelijk weinig Tieltenaars.

Debra-Meat ligt zoals bekend onder vuur, nadat gruwelijke undercoverbeelden van dierenmishandeling opdoken. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet het slachthuis toen sluiten, terwijl de directie spontaan reageerde met een resem actieplannen. Die werden door Weyts echter terug naar de tekentafel gestuurd. Intussen was de directie naar de Raad van State gestapt om de sluiting aan te vechten. Die Raad van State laat nu weten dat de activiteiten van het slachthuis pas hervat kunnen worden als er een aanvaardbaar actieplan voorgelegd wordt. Op 20 april buigt men zich verder over de zaak.


Als het aan de vijfhonderd actievoerders ligt die gisteren verzamelden aan het slachthuis, gaan de poorten van Debra-Meat nooit meer open. "De actieplannen zijn niets meer dan een poging om het publiek zand in de ogen te strooien. Ze zijn geen garantie dat de gruwel zal stoppen. Dit soort onmenselijke wreedheden mag niet ongestraft blijven", aldus Michel Vandenbosch van GAIA, die samen met Animal Rights-voorzitster Nadine Lucas en honderden anderen een witte roos neerlegde aan de poorten van het slachthuis. Allebei zijn ze tevreden dat het slachthuis langer gesloten blijft.


Onder de actievoerders waren Belgen, Nederlanders en Fransen, maar opmerkelijk weinig Tieltenaars. Er was zelfs geen enkele lokale politicus te bespeuren. Van de partij waren er wel een tiental buurtbewoners van het actiecomité Hoogserlei.

Heel wat mensen legden witte rozen neer aan de poorten van het slachthuis.
JOKE COUVREUR Heel wat mensen legden witte rozen neer aan de poorten van het slachthuis.

Petitie ondertekend

"Wij vechten al tien jaar tegen de bierkaai", zegt woordvoerder Stijn D'Hoore. "Negatieve adviezen van het stadsbestuur of niet, steevast weet het bedrijf onze bezwaarschriften te omzeilen en de nodige vergunningen binnen te halen. Steeds hebben wij geprobeerd om het via overleg te doen en het is erg dat het zover is moeten komen, maar de undercoverbeelden hebben ons comité een nieuwe impuls gegeven. Onze stem is al die jaren niet luid genoeg geweest. Misschien dat de 150.000 mensen die de petitie van Animal Rights intussen tekenden meer gewicht in de schaal kunnen leggen."

'Je suis Tielt' stond op enkele bordjes te lezen.
Hans Verbeke 'Je suis Tielt' stond op enkele bordjes te lezen.
Michel Vandenbosch van GAIA.
JOKE COUVREUR Michel Vandenbosch van GAIA.