“We moeten ons durven afvragen of Tielt wel zo’n enorme ondergrondse parking nodig heeft”

Eerste gemeenteraad van 2019 levert meteen discussie over toekomst collegesite op

De nieuwe gemeenteraad van Tielt. Centraal zien we het schepencollege. Links zitten de raadsleden van CD&V, Iedereen Tielt en Groen, rechts de raadsleden van oppositiepartijen N-VA, Open Vld en sp.a.
Sam Vanacker De nieuwe gemeenteraad van Tielt. Centraal zien we het schepencollege. Links zitten de raadsleden van CD&V, Iedereen Tielt en Groen, rechts de raadsleden van oppositiepartijen N-VA, Open Vld en sp.a.
Tijdens de eerste echte gemeenteraad van de nieuwe legislatuur werd al stevig gehengeld naar de toekomstplannen van de nieuwe bestuursmeerderheid. Kersvers sp.a-gemeenteraadslid Birger De Backer brak een lans voor een nieuwe inspraakronde voor de collegesite, terwijl hij ook de nood aan een ondergrondse parking op de site opnieuw in vraag stelde.

“We moeten ons durven afvragen of Tielt wel nood heeft aan een semi-ondergrondse parking voor 400 wagens. Eén ondergrondse parkeerplaats kost 30.000 euro. Dat wordt een enorme kost voor de stad. Er zijn twee mogelijkheden en geen van beide zijn wenselijk. Als de parking een succes wordt, lokken we extra verkeer naar onze binnenstad, terwijl andere steden net de omgekeerde beweging proberen te maken. Een andere mogelijkheid is dat de parking grotendeels leeg blijft staan. In dat geval pompen we gewoon geld in een put.”

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) hield de boot af. “Blijkbaar wordt hier oppositie gevoerd tegen de voorstellen van de vorige meerderheid. Ook wij zijn al langer vragende partij voor duidelijkheid in het dossier, maar na amper tien dagen aan het roer kunt u niet van ons verwachten dat we dit bijzonder complexe dossier al ten gronde bestudeerd hebben.”

Groter stadspark?

Of en hoe de plannen van de vorige meerderheid aangepast zullen worden valt af te wachten, maar de kans dat het stadspark een stuk(je) groter zal worden is niet onbestaande. Kort voor de verkiezingen liet Vannieuwenhuyze in dat verband nog het volgende optekenen: “We steunen de plannen in brede zin, maar willen aanpassingen. We zijn voorstander van een ondergrondse parking in centrum, een moderne winkel-wandelboulevard en nieuwe woningen, maar dit blijft een dichtbebouwd betonproject. Zo zit de mobiliteit rond de site nog niet goed en is het jammer dat ons stadspark niet uitgebreid wordt.”

Coalitiepartner Iedereen Tielt, die in oktober nog samen met N-VA, Open Vld en sp.a in de meerderheid zat, zei toen het volgende: “We snappen dat er vraag is naar meer openbaar groen, maar de duurste bouwgrond van Tielt is daar niet de beste plaats voor. De winstparticipatie uit het project willen we in een groenfonds stoppen, dat gebruikt kan worden voor de uitbouw van een stadsbos.” Groen, die nu ook deel uitmaakt van de nieuwe meerderheid, was dan weer voorstander van een fikse uitbreiding van het Paterspark. 
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Melissa Verkest

    Een mooi groot stadspark waar iedereen kan van genieten, eventueel een extra parking buiten het centrum zodat er minder verkeer in het al kleine stadscentrum komt en gratis openbaar vervoer, zoals reeds in vele steden... dat zou toch mooi zijn?! Verbeterde luchtkwaliteit in Tielt én voorbeeldstad... we kunnen maar dromen he....