"Voor een hanenkam heb ik nu te weinig haar"

THE DIRTY SCUMS PREKEN AL 35 JAAR ANARCHIE

De band in 1995, toen nog met bassist Dirty Jenz (links bovenaan).
Repro VDI De band in 1995, toen nog met bassist Dirty Jenz (links bovenaan).
'Old school' punkband The Dirty Scums viert zijn 35ste verjaardag en is zo de oudste punkband van het land. The Kids uit Antwerpen werden dan wel in 1976 opgericht, maar stonden een paar jaar op non-actief. Zanger-gitarist Bart D'Hooghe (55), drummer Jan Den Baes (53) en bassist Tom De Kesel (49), ook bekend als Dirty Pik, Dirty Zjantie en Dirty Keez denken nog lang niet aan stoppen, hoewel twee van de drie al opa zijn.

De drie grijzende punkers brengen komende zaterdag - in eigen beheer - hun veertiende album uit. The Dirty Scums treden nog zo'n tien keer per jaar op, maar de hoogdagen met anarchistische en politiek geïnspireerde nummers zoals 'Martens, jij Ouwe Rukker' (1986) liggen ver achter hen. "In 35 jaar verandert het wereldbeeld van een mens wel wat", legt Bart uit. "Politici zijn misschien toch niet allemaal zakkenvullers. En voor een hanenkam heb ik te weinig haar." (lacht)

V.l.n.r.: Tom De Kesel (49), Jan Den Baes (53) en Bart D'Hooghe (55).
Sam Vanacker V.l.n.r.: Tom De Kesel (49), Jan Den Baes (53) en Bart D'Hooghe (55).

Eigen punkblad

In de laatste helft van de jaren tachtig bracht Bart, of Dirty Pik, zoals zijn punk-alias luidt, zelfs een eigen punkmagazine uit onder de noemer 'De Waarheid is Revolutionair'. "Ik schreef grotendeels zelf de artikels en fotokopieerde slogans en tekeningen. Ik publiceerde zelfs vertalingen van manifesten van het CCC. Daar kroop bergen werk in, maar in de slogan 'Recht op luiheid' van de anarchisten heb ik nooit veel heil gezien. Het klinkt misschien niet echt punk, maar discipline is belangrijk, want anders hou je het geen 35 jaar vol. Vroeger hadden we een vierde lid, maar toen bleek dat hij vaker in de zetel lag dan dat hij kwam opdagen voor de repetities, hebben we hem de deur gewezen."


Coiffeuse Dorine


Tom De Kesel, met 49 jaar de benjamin van de groep, heeft er 'slechts' 23 jaar bij de Scums op zitten. Hij is de enige van de drie die nog effectief een - weliswaar brave - hanenkam draagt. "Ik werk als heftruckchauffeur in Oeselgem. Daar kennen ze mij als 'dien met zijn kam'. Maar niemand heeft daar ooit een probleem van gemaakt", zegt hij.


Bart werkt echter al zijn hele leven als informaticus in het Sint-Andriesziekenhuis in Tielt. Maar daar zette hij nooit een voet binnen met zijn hanenkam. "Toen ik een jaar of zestien was, ging ik bij de coiffeuse van mijn moeder in de stoel zitten en toonde ik haar een foto van wat ik wou. Dorine lachte, trok haar schouders op en begon. Toen ik later ging solliciteren bij het ziekenhuis legde ik mijn kam netjes plat."

Een fanzine van Bart uit de jaren tachtig.
Sam Vanacker Een fanzine van Bart uit de jaren tachtig.

Fanfare

"We leven in twee werelden", vertelt Bart. "Alle drie hebben we kinderen en Keez en ik zijn zelfs al opa. Ook wij helpen af en toe in het huishouden of vertellen verhaaltjes aan de kinderen. Al weiger ik uit principe om te strijken."


"Ik trommelde tot voor kort nog bij de fanfare in Zwevezele", pikt Jan Den Baes in. Hij drumt al 34 jaar bij de band en wekt als conciërge in een school in Vilvoorde. "Het gebeurde dat ik overdag 'When The Saints go marching in' speelde en 's avonds met de Scums punksongs. Dat was telkens de knop omdraaien. Ironisch genoeg is de fanfare intussen gesplit wegens creatieve meningsverschillen."


Wilde braspartijen, drugs, rebellie en sloganeske statements zijn er na 35 jaar dus wel een beetje uit. Maar de Scums blijven wel rotsvast overtuigd van wat ze de spirit van de punk noemen. "We zijn nooit gestopt met onze goesting doen, zonder daarbij de geijkte paden te volgen", legt Bart uit. "Zo doen we alles in eigen beheer. We maken zelf de hoezen van de cd's, regelen zelf optredens, organiseren zelf evenementen en brachten zelf een eigen bier op de markt. Geloof het of niet, maar onze wekelijkse vergaderingen zijn érnstig. Maar een zwaar biertje of twee hoort er uiteraard bij."


Om hun 35ste verjaardag te vieren, organiseren the Dirty Scums tegelijk met hun cd-release nu zaterdag een concertenreeks in Club 77 in de Henri D'Hontstraat in Schuiferskapelle. Er staan acht bands op het programma, met Belgian Asociality als headliner. The Dirty Scums zelf beklimmen het podium op 18 uur.