"Veel te groot voor ons dorp"

INWONERS KRITISCH OVER ONTWERP JEUGDLOKALEN EN POLYVALENTE ZAAL

Nieuwsgierige buurtbewoners bekijken de plannen en maquettes.
Sam Vanacker Nieuwsgierige buurtbewoners bekijken de plannen en maquettes.
Het ontwerp voor de nieuwe recreatieve zone achter de oude parochiezaal is maandag voorgesteld. Ten vroegste in 2020 wordt er een nieuwe polyvalente zaal opgetrokken, plus nieuwe jeugdlokalen voor de jeugdbewegingen. De meningen van de inwoners waren op zijn zachtst gezegd verdeeld.

In het ontwerp, dat van de hand is van architectenbureaus Raamwerk, Robuust en Arne De Ruyter, is te zien dat er achter de gevel van de oude parochiezaal in Kanegem een ruime polyvalente zaal komt voor ruim driehonderd man, die enerzijds aansluit op een foyer aan de straatkant en anderzijds zicht heeft op het groene binnenplein. Nog op dat plein is achteraan een groot L-vormig betonnen gebouw van twee verdiepingen voorzien voor de jeugdbewegingen. Tussenin is er een verharde binnentuin met een speelpleintje, waarbij de bestaande bomen behouden worden en een aantal nieuwe beplantingen komen. Elk van de gebouwen is voorzien van een brede luifel en er komen zeven parkeerplaatsen. De kosten liggen tussen 1,5 en 2 miljoen euro.

Toekomstbeeld van de recreatieve zone.
Raamwerk/Robuust Toekomstbeeld van de recreatieve zone.

Geluidsoverlast

De renovatie van het bestaande gebouw werd goed onthaald, maar een aantal Kanegemnaars stelde zich vragen bij de omvang van de plannen, terwijl ook de moderne look van de jeugdlokalen het moest ontgelden, al is dat laatste een kwestie van smaak. "Misschien dat de verenigingen er niet van wakker liggen, maar zo'n enorme zaal pal in het midden van Kanegem is erover", vinden buurtbewoners Wendy Semaesse en Ellinor Scherrens. "Voor mij had het allemaal wat kleiner gemogen", zegt Wendy, die aan de overkant woont van waar de ingang van de zaal zich zal bevinden. "Er wonen veel oudere mensen in de straat en geluidsoverlast zal een probleem vormen als die zaal er komt, zeker als jongeren een pint te veel op hebben en de straat op komen. En dan zwijgen we nog van de parkeerproblemen, want amper zeven plaatsjes voorzien is om problemen vragen. Sowieso laten we het hier niet bij," klinkt het strijdvaardig.


"Er komt een geluidsarme dakbedekking, terwijl er ook een sasvoorzien is en de zaal en de foyer ook nog eens ingedeeld kunnen worden in compartimenten", pareert schepen van Openbare Werken Veerle Vervaeke (Open Vld) op de kritiek. Wat de parking betreft, volgens cultuurschepen Guido Mehuys (sp.a) zal er achteraan het terrein een doorgang zijn naar de parking van het voetbalterrein.

"Verkiezingsstuntje"

Hoe dan ook zal de realisatie ervan ten vroegste voor 2020 zijn. Daarover was de partij Iedereen Tielt dan weer vlijmscherp. In een algemeen persbericht beschuldigt de partij de meerderheid ervan te willen uitpakken met niets meer dan een verkiezingsstuntje, omdat er nog lang geen budget is voor dit project. "Dat dit er komt is lang geen uitgemaakte zaak", klinkt het. "Er zijn heel veel andere noden, denk aan het zwembad, de academie of de brandweerkazerne. Nu al dingen gaan beloven zonder middelen getuigt van weinig respect voor de kiezer."


Schepen Veerle Vervaeke (Open Vld) kan niet lachen met de kritiek.


"Al drie jaar geleden wisten we dat dit een legislatuuroverschrijdend project zou worden. Van meet af was duidelijk dat het om een voorstudie ging, maar tegen eind 2018 gaan we ervoor zorgen dat alle plannen netjes klaar liggen. Knopen zullen deze legislatuur niet doorgehakt worden, maar de kansen om dit voortraject en de studie in 2016-2017 te laten meefinancieren door de provincie konden we niet laten schieten."