(Te) weinig bezoekers voor al dat moois

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TIELT

Huis Mulle de Terschueren in Tielt, waar het de laatste jaren wel erg rustig is.
Foto SVR Huis Mulle de Terschueren in Tielt, waar het de laatste jaren wel erg rustig is.
Huis Mulle de Terschueren, ooit het epicentrum van toeristisch Tielt, staat er de laatste jaren verlaten bij. Ook voor het bezoekerscentrum op de Poelberg was er de voorbije jaren erg weinig aandacht. En kunstenfestival Cuesta stierf een stille dood. Tijd voor een andere aanpak? Want ook Tielt heeft bezoekers van buiten de stad heel wat te bieden.

"Toerisme is meer dan gebouwen alleen", zegt burgemeester Els De Rammelaere (N-VA, komt op voor kartellijst N-VA/Open Vld+). "Er werd de laatste jaren geïnvesteerd in nieuwe evenementen om mensen van buiten Tielt naar onze stad te brengen. Neem De Ronde van Vlaanderen of Woordfront. Daarnaast trekken de Tieltse Feesten en nieuwe evenementen zoals Guidon Titan veel volk. Wij kiezen voor een mobiele toeristische dienst die minder zelf organiseert, maar wel coördineert en het totaalaanbod verkoopt op evenementen."


Volgens Iedereen Tielt is er door omstandigheden op toeristisch vlak weinig gebeurd. "Er zijn nog steeds lessen van de academie in huis Mulle. En door de problemen met het Gildhof zit het personeel van het Cultuurcentrum al een hele tijd in het koetshuis, waardoor we geen werk konden maken van een nieuwe invulling. Op de Poelbergsite hangen we dan weer vast aan een concessie. Op beide sites moet ingezet worden op een wisselend aanbod qua tentoonstellingen."


Simon Bekaert (sp.a): "Als provincieraadslid wist ik vanuit de provincie de nodige middelen naar Tielt te trekken. Zo werd het fietstoerismepunt naast Mulle gerealiseerd met provinciaal geld. Maar op gemeentelijk vlak hebben we nood aan een sterkere schepen van Toerisme. Nu hebben we een schepen die 50.000 euro budget opeist en daar niets mee doet."


An Vanden Bussche (Groen): "Eind 2014 besliste het stadsbestuur om de dienst Toerisme te verhuizen van huis Mulle naar het stadhuis en sindsdien is het steil bergaf gegaan. Wij willen de dienst terug onderbrengen in huis Mulle de Terschueren."


Luc Vannieuwenhuyze (CD&V): "Tielt heeft veel te bieden, maar beleidsmatig gebeurt er weinig. Er moet meer promotie voor onze stad worden gemaakt bij de reisorganisatoren." (SVR)