"Maanden op voorhand 'horrorwinter' voorspellen. Dat is niet ernstig"

WEERBERICHTEN VAN HOBBYMETEOROLOOG RENS (21) VALLEN IN DE SMAAK

Rens Daeninckx raadpleegt elke dag verschillende bronnen op basis waarvan hij zijn eigen weerbericht opmaakt.
Sam Vanacker Rens Daeninckx raadpleegt elke dag verschillende bronnen op basis waarvan hij zijn eigen weerbericht opmaakt.
Pas 21 is hij, maar Rens Daeninckx is goed op weg om de Tieltse tegenhanger van Frank Deboosere te worden. Rens brengt sinds 2013 dagelijks een weerbericht op zijn site en op Facebook. Z'n voorspellingen zitten goed, want 'Het Weer in België' telt bijna 4.000 volgers. Ook weervrouw Jill Peeters is fan.

Rens kocht op zijn zestiende z'n eerste weerstationnetje en noteert sindsdien elke dag minutieus welk weer het is om klokslag half een.


"Het weerbericht op de site Meteo Reni is gebaseerd op verschillende bronnen", legt de informaticastudent uit. "Daar komen de gegevens van het station in de tuin eigenlijk minder aan te pas. Elke dag vergelijk ik weerkaarten en weermodellen van verschillende sites en die bundel ik. Op basis daarvan zet ik elke dag een weerkaart op 'Meteo Reni' met correcte en duidelijke voorspellingen."


Naar eigen zeggen heeft hij nog nooit de bal misgeslagen. Elke week mag de hobbymeteoroloog z'n weerbericht bezorgen aan Mivalti (Begeleidingscentrum voor jongeren met beperkingen, red.), terwijl hij samen met jeugdvriend en assistent Nick Loncke (20) elk jaar ter plaatse op folkfestival Labadoux in Ingelmunster het weer in de gaten mag gaan houden. Als alles goed gaat, is zijn weerbericht straks ook te horen op internetradio Meteor. Een paar maanden geleden mocht hij na een rondleiding op Rodeneuzendag de weerstudio van VTM bezoeken.


"Eva Clockaerts had me uitgenodigd", zegt hij trots. "Ik heb er toen zelfs weervrouw Jill Peeters ontmoet en allebei vinden ze nu mijn facebookpagina leuk. Zoiets geeft een boost aan je zelfvertrouwen."

Rens Daeninckx

Ongeduldig

Wegens de grote vraag doet Rens sinds kort een beroep op Janos Lamote (21), een collega-informaticastudent van Howest om de site in goeie banen te leiden. "Nick en ik konden het niet meer alleen aan. Niet dat ik de mensen wil schofferen, maar men is erg ongeduldig, terwijl het soms is alsof men denkt dat ik verantwoordelijk ben voor het weer. Tijdens de aanhoudende droogte vroegen mensen me voortdurend wanneer ik eens regen zou gaan voorspellen. Alsof ik dat kan kiezen."


"Anderzijds verwacht men onmiddellijk een quasi 100 percent accurate voorspelling tot een week ver. Weer is per definitie erg veranderlijk. Er zijn heel veel parameters waar we rekening mee moeten houden en hoe verder in de tijd je gaat, hoe moeilijker het wordt. Dat evenwicht vinden tussen tijd en juistheid is waar het om draait. Zo voorspellen sommige zogezegd 'ernstige' websites maanden op voorhand dat er een 'horrorwinter' op komst is. Niemand kan dat maanden op voorhand weten. Van dergelijke op sensatie beluste voorspellingen gaat mijn haar rechtstaan. Met zo'n dingen heeft wetenschap niets meer te maken."

Rens Daeninckx

Fascinatie voor sneeuw

Rens' fascinatie met het weer is begonnen met sneeuw. "Al van jongsaf ben ik zot op sneeuw. Zodra het sneeuwt, ben ik weg. Niets is mooier of magischer dan een sneeuwlandschap, zeker als je zoals ik naar Poelberg trekt om van het uitzicht te genieten. Helaas hebben we in Tielt afgelopen winter weinig sneeuw gehad. Alleen in februari hebben we welgeteld een keer sneeuw gehad. Tot 12 uur 's nachts ben ik toen de baan op geweest met mijn fototoestel. Hopelijk valt er komende winter wat meer. Straks krijgen we sowieso toch te horen dat het een 'horrorwinter' wordt."


De voorspellingen van Rens zijn terug te vinden op www.meteoreni.be of op facebook onder 'Het Weer in België".