Vier van de vijf vandalen Vlooybergtoren erkennen hun schuld aan opzettelijke brandstichting: parket eist tot 2 jaar cel

Wieland V., Bram J., de broers Joachim en Michael D. en Olivier D., de aanstoker volgens het parket.
Vertommen Wieland V., Bram J., de broers Joachim en Michael D. en Olivier D., de aanstoker volgens het parket.
Vier van de vijf vandalen van de Vlooybergtoren in Tielt-Winge hebben ook voor de rechter hun schuld erkend. De oudste van de hoop bleef de brandstichting halsstarrig ontkennen. Het parket achtte iedereen schuldig en vorderde tot 2 jaar cel. “Ieder had op elk moment de kans om zich terug te trekken, maar dat is niet gebeurd.” 

Dat de nacht van 29 op 30 juni vorig jaar niet verliep zoals gepland, daar is iedereen het over eens. De vijf mannen zaten in café OudBecquevoort toen Olivier D. (32) uit Halen het lumineuze idee had opgevat om zijn nakende verhuis te vieren met een ‘vreugdevuur’ op de Vlooybergtoren. Maar dat vreugdevuur - aangestoken met balen stro en benzine - ontspon zich omstreeks 1.30 uur in een waar inferno, nadat gassen zich opstapelden onder de trap en voor een explosie zorgden. Ramen in de buurt trilden door de knal. Het duurde dan ook niet lang vooraleer iemand uit de omgeving de politie had verwittigd. Die trof enkel de weggeblazen platen van de smeulende toren aan. De lokale recherche kwam daags nadien als eerste bij de Bekkevoortse broers Michael (26) en Joachim D. (22) uit. Die laatste raakte die nacht verbrand toen hij het vuur aan de lont stak. De broers legden wel meteen spontane verklaringen af. Net als Bram J. (20), de jongste van de hoop uit Kortenaken. Dat was ook de procureur niet ontgaan. Hij vorderde voor ieder een jaar cel en 800 euro boete. Hun verdediging vroeg de opschorting. 

Met een knal

Minder mals was het parket voor de 32-jarige D. “Hij wilde de streek verlaten met een knal, en zo geschiedde. Enkel het skelet van de trap bleef nog over. Hij spoorde de rest aan en wou de eer hebben om de brandstof over de trap te gieten”, omschreef de procureur het tafereel. Hij eiste 2 jaar effectief en 1.600 euro boete voor de dertiger. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak voor de aanstoker van een vereniging te zijn. “Hoogstens lidmaatschap”, aldus de verdediging, die verder hengelde naar de opschorting. De nestor van de groep, de 38-jarige Wieland V. uit Bekkevoort, vroeg over de hele lijn de vrijspraak. Hij was de enige die nog niet had meebetaald om de kosten van om en bij de 75.000 euro te vergoeden. 

Vernielde jachthut

“Hij was niet aanwezig toen de balen naar boven werden gedragen, niet als de benzine werd uitgegoten en niet op het moment dat de aansteker werd genomen. Iedereen bevestigde dat hij weggereden was en op 350 meter stond, net omdat hij niet wenste deel te nemen”, dramde zijn advocaat. Het parket eiste daarentegen wel 18 maanden cel en 1.200 euro boete. De twee dertigers stonden verder nog terecht voor het vernielen van een jachthut in de buurt. Die werd 20 dagen eerder bestookt met een fusée vanuit een jeep. Maar de drinkebroers ontkenden die feiten voor de rechter bij gebrek aan bewijs. Het slachtoffer, een dokter uit de streek, vroeg in totaal een schadevergoeding van bijna 1.700 euro. Uitspraak op 13 december. 

De Vlooybergtoren is in ere hersteld. De kosten voor de herstelling bedroegen bijna 75.000 euro.
Bollen De Vlooybergtoren is in ere hersteld. De kosten voor de herstelling bedroegen bijna 75.000 euro.
De Vlooybergtoren na de brandstichting.
Bollen De Vlooybergtoren na de brandstichting.
De Vlooybergtoren werd volledig ontmanteld.
Bollen De Vlooybergtoren werd volledig ontmanteld.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • eric brack

    Wie het potje breekt moet het potje betalen !