Politie bevestigt: “Parkeervakken zijn wel degelijk reglementair”

Gemeente plant ook belijning in de Perkstraat

“De twee parkeervakken in de Glabbeeksesteenweg voor het Elfenhuisje zijn volgens de politie wel degelijk conform met het verkeersreglement”, zegt schepen van Openbare werken Gunther Clinckx (Open Vld). “Ze zijn schrap uitgemeten, maar blijven gewoon liggen. In een aanpalende straat trekken we nog parkeerlijnen bij in 2020.”
De parkeervakken zouden minstens vijf meter van het zebrapad moeten liggen, zegt het verkeersreglement.
Tom Van de Weyer De parkeervakken zouden minstens vijf meter van het zebrapad moeten liggen, zegt het verkeersreglement.

Voor de ingang van het kinderdagverblijf Elfenhuisje werden eind vorig jaar twee vakken met parkeerplaats geschilderd. “Dat was een beslissing van het vorige stadsbestuur en onze schepen Germaine Willems, die toen mijn bevoegdheid had”, zegt Clinckx. “Al een hele tijd was er vraag van omwonenden naar afgebakende parkeergelegenheid in de straat. Het is er altijd heel druk als de ouders hun kinderen komen afhalen in het Elfenhuisje. De auto’s stonden links en recht langs de kant.”

Opvallend is dat de nieuwe vakken wel extreem dicht tegen het zebrapad zijn aangebracht. “Plots kreeg ik de opmerking dat we een kemel hebben geschoten”, zegt Clinckx. “De vakken zouden indruisen tegen de wegcode. Volgens artikel 24 paragraaf 4 moet een parkeerplaats minstens vijf meter verwijderd zijn van een oversteekplaats voor voetgangers. Ik stond op het punt om de lijnen weer te laten weghalen, maar de wijkagent had het nog eens nagezocht. Volgens de politie liggen ze wel degelijk goed.”

“De vakken zijn namelijk aangebracht àchter het zebrapad, zodat de bestuurder voetgangers kan zien oversteken. Als je uit de andere richting komt, van de Leuvensesteenweg, liggen de vakken aan de andere kant van de weg en heb je gewoon doorgang.” Korpschef Luc Liboton van politiezone Hageland bevestigt de uitleg van Clinckx.

De bestuurder heeft zicht op het hele zebrapad, voor hij de parkeerplaatsen passeert. Vanuit de andere richting is er geen obstakel.
Tom Van de Weyer De bestuurder heeft zicht op het hele zebrapad, voor hij de parkeerplaatsen passeert. Vanuit de andere richting is er geen obstakel.

“De lijnen lijken weliswaar wat ongelukkig neergelegd, maar ze zijn reglementair en ze blijven er. Ze weer weghalen zou enkele honderden euro’s kosten. We gaan overigens nog bijkomende parkeervakken laten schilderen”, aldus Clinckx.

“Het Elfenhuisje heeft nood aan meer parkeerruimte. Achter het gebouw is wel een parking, maar die alleen volstaat niet op de piekmomenten. In de Glabbeeksesteenweg zijn ter hoogte van de kinderopvang verschillende opritten van woningen en bovendien zit je met een kruispunt. In de straat blijft dus maar weinig plaats om parkeervakken uit te tekenen. Enkel die twee waren mogelijk. Daarom laten we nog enkele vakken bijschilderen in de aanpalende Perkstraat, tegenover de kinderopvang. Daarmee pakken we ook het sluikverkeer in die buurt aan. Dit wordt echter een werkje voor 2020. Het budget voor 2019 is al gespendeerd aan nieuwe fietspaden voor Meensel-Kiezegem. Hoeveel plaatsen er komen in de Perkstraat moeten we nog uitmeten.”

Hier in de Perkstraat gaat de gemeente  enkele parkeerplaatsen uitlijnen.
Tom Van de Weyer Hier in de Perkstraat gaat de gemeente enkele parkeerplaatsen uitlijnen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.