Is fusie enige redding?

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN TIELT-WINGE

Tielt-Winge is één van de armste gemeenten in onze regio. De voorbije legislatuur werden bedenkelijke belastingen ingevoerd en gretig gronden verkocht om centen in kas te krijgen. Hoe gaat de gemeente financieel het hoofd boven water houden? Is een fusie uiteindelijk de enige reddingsboei?
Volgens de burgemeester kampte de gemeente met vijf miljoen schulden, gemaakt door de vorige coalitie. Het huidige bestuur moest al hun geplande wegen- en rioleringswerken aanvatten.
Bollen Volgens de burgemeester kampte de gemeente met vijf miljoen schulden, gemaakt door de vorige coalitie. Het huidige bestuur moest al hun geplande wegen- en rioleringswerken aanvatten.

Vic Deschryver (schepen van Financiën, Open Vld): "De belastingen en verkoop van gronden waren noodzakelijk. In 2013 zaten we met vijf miljoen schulden, gemaakt door de vorige coalitie. Wij moesten al hun geplande wegen- en rioleringswerken aanvatten. Daarom hebben we de percelen verkocht die niets opbrachten. Onze exploitatiekosten hebben we stabiel gekregen. Daar hebben we personeel voor moeten afdanken. Dankzij deze ingrepen kunnen we de volgende jaren opnieuw investeren voor 400.000 euro. Beknibbelen op dienstverlening willen we niet doen. Ik geloof in schaalvergroting voor een kleine gemeente als wij. Dat kan door verregaand samen te werken met andere gemeenten. Enkele van onze buurgemeenten toonden helaas geen interesse voor een fusie."

Luc De Kerf (raadslid, N-VA): "Dit bestuur laat de jaarrekeningen kloppen met kunstgrepen. De milieubelasting van 55 euro per gezin diende enkel om tekorten aan te vullen. De gemeente heeft nagelaten om heel wat financiële hulpmiddelen van Vlaanderen niet aan te wenden, zoals de 180.000 euro subsidie voor de renovatie van de kerk van Meensel. De verkoop van heel wat gronden heeft ertoe geleid dat de waarde ervan is gedaald. Wij vinden dat de werking van het OCMW efficiënter moet. Enkel de kerntaken van het OCMW horen bij de gemeente. Een uitgebreide dienstverlening kan best uitbesteed worden. Wij zijn nog steeds voorstander van een vrijwillige fusie, op voorwaarde dat onze gemeente erop vooruitgaat." (VDWT)
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Ludo Bruynseels

    Schulden? Ze hebben wel een gebouw van € 5 miljoen kunnen zetten. En toen stond de koe echt droog.