Houwaartse Wijngaard zoekt helpende handen

Houwaartse Wijngaard vzw
Geert Mertens Houwaartse Wijngaard vzw
Altijd al willen weten hoe je wijn maakt? De vereniging achter het gezamenlijke wijndomein in Houwaart, de Houwaartse Wijngaard vzw, is op zoek naar nieuw bloed. “We tellen momenteel negen leden”, zegt voorzitter Joris Eeckhout. “Dat is een beetje te weinig. We zijn op zoek naar extra mensen met een passie voor wijn om onze kennis door te geven en natuurlijk te helpen in onze wijngaard. Daar hoort ook het degusteren van de nieuwe wijn bij. Met vijf ‘proevers’ zijn we tevreden!”

Voor de vereniging was het een uitstekend jaar. “We hebben wel wat vorstschade en zonnebrand gehad maar we hadden een goede opbrengst”, zegt voorzitter Joris Eeckhout. “De wijn is erg lekker.”

Zaterdag 9 november vonden voor de zevende keer de Houwaartse Wijnfeesten plaats. In totaal tien wijnbouwers uit de streek tekenden partij. “Van onze Houwaartse wijn bieden we zelf proevertjes aan omdat we deze niet verkopen.”

Mensen van wijndomein Kluisberg uit Bekkevoort.
Geert Mertens Mensen van wijndomein Kluisberg uit Bekkevoort.

De vereniging is op zoek naar extra mensen. “We zoeken mensen die op vrijwillige basis aan wijnbouw willen doen”, gaat hij verder. “Het probleem is dat er een heel jaar door moet gewerkt worden: van snoeien tot schoffelen en sproeien. Ook in de vinificatieruimte moeten we continu meten of de wijn goed gist.”

De vereniging heeft nog meer plannen. “We denken erover om een cursus sommelier in te richten”, weet Eeckhout. “Momenteel kan dit in een paar Syntra-afdelingen maar hier in de streek is er nog geen aanbod terwijl er wel heel wat interesse is.”

Wijnbouw zit in de streek nog altijd in de lift. De voorbije jaren is het aantal gronden dat voor de wijnbouw wordt gebruikt, sterk toegenomen. Wie meer wil weten over de vereniging, kan contact opnemen via houwaartse.wijngaard@gmail.com.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.