Burgemeester loot 80 inwoners voor juryplicht hof van assisen

Burgemeester Beeken loot de nummers, onder toezicht van schepenen Agnes Van de Gaer en Filip Broos.
Foto VDWT Burgemeester Beeken loot de nummers, onder toezicht van schepenen Agnes Van de Gaer en Filip Broos.
Ongeveer 80 inwoners van Tielt-Winge zijn uitgeloot om zich beschikbaar te houden voor de jury van het hof van assisen. De samenstelling van deze 'gezworenen' vond dinsdagochtend plaats in het gemeentehuis. Dit gebeurt elke vier jaar via loting, zoals de minister van Justitie het wil.

Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) verrichtte de loting van twee nummers, onder het toeziend oog van schepenen Filip Broos en Agnes Van de Gaer. De cijfers 5 en 1 kwamen uit de bus. Als basis dient het register van kiesgerechtigden van de parlementsverkiezingen van 2014. Burgers wiens nummer op dat register eindigt op 51 komen op de lijst van gezworenen. Zij kunnen opgeroepen worden om bij een rechtszaak van het Assisenhof Vlaams-Brabant te zetelen in de jury.


Het gaat om zo'n 80 personen. "De kans dat zij effectief in de jury moeten zitten is klein", stelt Beeken gerust. "Er worden nog heel wat namen geschrapt. Wie uit onze gemeente verhuisd is, wie nog geen 28 jaar is, of ouder is dan 65, komt niet in aanmerking. De politie moet ook nog een rapport opmaken van de personen."


De definitieve lijst wordt voor 1 mei doorgestuurd naar de deputatie van Vlaams-Brabant. De betrokken burgers krijgen binnenkort een brief in de bus. "Deze loting wordt om de vier jaar in elke gemeente gehouden", zegt Beeken, "maar ze is weinig bekend onder de bevolking. Heel wat mensen zijn geïnteresseerd om eens in de jury van een assisenzaak te zitten, maar je kan je er geen kandidaat voor stellen."


 (VDWT)