"Te duur voor gemeente? Dan bouw ik het zelf"

PATRICK CLOOTS (50) BOUWT ZELF PETANQUEBAAN OP EIGEN LAPJE GROND AAN TIENBUNDERSBOS

Aan de rand van het Tienbundersbos spelen Patrick Cloots (50) en enkele vrienden een potje petanque op hun zelfgebouwde baan. "We hadden graag een baan gehad voor alle inwoners van Houwaart, maar de gemeente wilde er geen aanleggen", klinkt het.

In drie van de vier deelgemeenten in Tielt-Winge kan je openbaar petanque spelen. "Twee jaar heb ik geprobeerd om ook in Houwaart een baan te laten aanleggen", zegt KWB-voorzitter Cloots. "Dat zou de stad 300 euro hebben gekost. Te duur, vonden ze. Het antwoord was telkens dat ik kon gaan spelen in Tielt of Winge, daar liggen banen genoeg." Het idee van Cloots om een baan aan te leggen vlakbij de oude pastorie in Houwaart stuitte op verzet van de kerkfabriek. Die vonden het een belemmering van het uitzicht. "Ze zeiden dat ik maar toestemming moest vragen bij het bisdom of bij de gouverneur."

Eigen lapje grond

Toen herinnerde Cloots zich dat hij zelf nog een lapje grond van 54 are had liggen. "Ik kocht het toen ik zestien was en goed geld verdiende als fruitplukker. Het kostte indertijd 160.000 frank (4.000 euro). Ik plantte er in het begin aardappelen en maïs voor mijn plezier. Daarna heb ik er tien jaar weinig aandacht voor gehad. Toen ik voorzitter werd van de KWB kwam ik er enkel nog om materiaal op te slaan in het berghok."

Wat zweet en 2.000 euro

Als Houwaart geen petanquebaan krijgt, moet ik er zelf een bouwen op eigen grond, dacht Cloots en hij stroopte zijn mouwen op. "Gelukkig hoefden we geen bomen te kappen. Het terrein is hellend dus hebben we een vrachtwagen gestabiliseerde zand laten komen om de ondergrond op te hogen. De baan is afgewerkt met dolomiet. Het heeft ons twee weken zweet en 2.000 euro gekost. We hebben nu een fraaie dubbele baan geflankeerd met naaldbomen. Bij de inhuldiging hebben we er spots ingehangen zodat we 's avonds konden spelen. We hadden een tent gezet en barbecue gehouden. Het berghok gaan we inrichten als clubhuis."

Cloots is tevreden dat hij KWB-leden en vrienden kan uitnodigen op zijn idyllisch gelegen privéterrein. "Toch is het jammer dat er in Houwaart nog steeds geen petanquebaan is voor iedereen."

Halderstraat

"Daar komt binnenkort verandering in", reageert eerste schepen Filip Broos. "De aanvragen van meneer Cloots waren op terrein van de kerkfabriek. In het voorjaar zal je in Houwaart petanque kunnen spelen op gemeentelijk terrein. De scouts hebben met de gemeente een werkgroep opgericht om in de Halderstraat achter de Sint-Denijszaal een speeltuin te bouwen. Naast de speeltuigen voorzien we daar ook een petanquebaan."

Patrick Cloots (links) met zijn vrienden tijdens een partijtje petanque op zijn eigen baan.
Bollen Patrick Cloots (links) met zijn vrienden tijdens een partijtje petanque op zijn eigen baan.