"Helft knoppen wijngaard vernield"

HAGELANDSE WIJNBOEREN METEN SCHADE OP NA VRIESNACHTEN

Jos Vanlaer (rechts) van wijngaard Kluisberg meet de schade na de vorst op.
Foto Geert Mertens Jos Vanlaer (rechts) van wijngaard Kluisberg meet de schade na de vorst op.
De nachtvorst van vorige week heeft lelijk huisgehouden op de lager gelegen percelen van de Hagelandse wijnboeren. De helft van de plantenknoppen op sommige gronden in Houwaart en Bekkevoort is vernield. Nu is het twee weken bang afwachten. "Pas dan kunnen we zien of de plantjes erdoor komen", klinkt het. Dat er minder opbrengst zal zijn, is nu al duidelijk.

De ijskoude nachten van afgelopen week hebben heel wat schade aangericht op de Hagelandse wijnvelden. "Op het lager gelegen gedeelte van de wijngaard is de helft van de knoppen van de druivelaars afgevroren", zegt Daniël Vandervaeren van wijngaard Danouise aan de Haldertstraat in Houwaart. "Het is dan ook erg koud geweest. Op sommige plaatsen werd min acht opgetekend. Daar kunnen zelfs vuurpotten niet tegen op. Naarmate je hoger op de heuvels klimt, is er minder schade aan de planten."

Daniël Vandervaeren van wijngaard Danouise bij de knoppen van zijn planten. Bijna de helft is afgevroren.
Foto Geert Mertens Daniël Vandervaeren van wijngaard Danouise bij de knoppen van zijn planten. Bijna de helft is afgevroren.

Bang afwachten

Voor de wijnboeren is het nu afwachten of het zogenaamde tweede oog van de getroffen planten doorschiet. "De plant gaat zich herstellen en opnieuw doorschieten", zegt Vandervaeren. "Toch kunnen we nu al spreken van een minderopbrengst. De tweede lichting druiventrossen is immers veel kleiner dan die van de eerste knoppen. We hopen dat er nu geen vorst meer zal zijn. De komende week is het dus nog bang afwachten. Vorig jaar heeft het ook nog eens gevroren op 28 april."

Chardonnay

Bij Jos Vanlaer van wijndomein De Kluisberg in het naburige Bekkevoort bleef de schade iets beperkter. "Het zijn vooral de lager gelegen percelen die geleden hebben. Op één perceel gaat het over vijftig procent van de planten die zijn aangetast, maar in totaal gaat het slechts over vijf procent", zegt hij. "Onze wijngaarden liggen allemaal redelijk hoog. Bovendien stond er een gevoelige druivensoort op: Chardonnay. De Pinot-druiven hebben minder last van de koude temperaturen."


Ook Maurice Wuyts van wijngaard Liemau aan de Haldertstraat in Houwaart liep schade op. "De oogst gaat minder zijn, dat weten we nu al", licht hij toe. "Er zijn heel wat planten bij waarvan de ogen zijn afgevroren. Op de onderste rijen, die dwars staan, is heel veel schade. Naar boven op de heuvel toe wordt het beter. Het hangt af van waar de mist gehangen heeft."


Een grand-cru jaar wordt 2017 dus wellicht niet voor de Hagelandse wijn, al is het belangrijkste natuurlijk de smaak. "Dat hangt af van de zomer die nog moet komen", klinkt het.