"Dubbelleven zal hem zuur opbreken"

EXTRA GETUIGEN IN ZAAK ROND MAN DIE MINNARES VERMOORDDE

Het lichaam van de 52-jarige Mia Verschueren werd op 17 februari 2015 aangetroffen in haar uitgebrande appartement langs de Gorsemweg.
Archief Jimmy De Schrijver Het lichaam van de 52-jarige Mia Verschueren werd op 17 februari 2015 aangetroffen in haar uitgebrande appartement langs de Gorsemweg.
De Hasseltse correctionele rechtbank heeft gisterenochtend op een agendazitting extra getuigen opgeroepen voor het proces van de 54-jarige Jan R. uit Tielt-Winge. Die wordt beschuldigd van moord op zijn minnares, een 52-jarige lerares.

Het lichaam van de Truiense vrouw werd op 17 februari 2015 levenloos aangetroffen na een brand in haar flat in de Gorsemweg. Uit onderzoek bleek dat ze door geweld om het leven was gebracht nog voor de brand was uitgebroken. Vermoedelijk ligt een geëscaleerde ruzie met Jan R. over diens kinderen en vrouw aan de basis voor de moord. Mia Verschueren wilde dat Jan R. zou breken met zijn gezin, terwijl hij op zijn beurt zijn vrouw en kinderen niet kwijt wilde. De man verloor zijn zelfbeheersing en gaf zijn minnares enkele klappen op haar hoofd met een fles wijn. Om zijn sporen te verdoezelen, zou de verdachte vervolgens brand gesticht hebben. Enkele dagen na de brand werd hij aangehouden en zit nu al 2,5 jaar vast.


"We zouden toch graag nog enkele getuigen zien", opende de procureur de agendazitting. Zo zal Gino Van Vaerenbergh, branddeskundige bij het NICC, opgeroepen worden voor getuigenis. Ook de wetsarts en toxicoloog Jan Tytgat zullen toelichting moeten geven over één van de stoffen die in het onderzoek aan bod komen. "We zouden ook graag de ex-echtgenote van de man willen verhoren. Ten slotte is er nog een andere vrouw met wie de man eveneens een relatie zou gehad hebben net voor de feiten gebeurd zijn. Dat blijkt immers uit een aantal sms'en in het dossier", was de procureur duidelijk.

Slachtoffer Mia Verschueren.
Repro Jimmy De Schrijver Slachtoffer Mia Verschueren.

Opvallend levenstraject

Nu al is duidelijk dat de verdachte zowel de voorbedachtheid als de brandstichting betwist. "Er valt heel wat te zeggen over deze zaak", aldus advocaat Van Kelecom die samen met meester Roddi de beklaagde verdedigt. Ook over het levenstraject van Jan R. valt veel te zeggen. Als getrouwde vader hield hij er immers een opmerkelijk dubbelleven op na. Volgens getuigen had hij tijdens zijn affaire wel nog steeds aandacht voor zijn vrouw en kinderen. Die vrouw en één zoon komen hem nog altijd bezoeken in de cel. "Toch zullen zijn escapades tijdens het proces breed uitgesmeerd worden", vreest de verdediging. "Nochtans had hij een prima reputatie bij zijn werkgever AB InBev, maar ook in het verenigingsleven." Dat hij stiekem een dubbelleven leidde, leek niemand door te hebben.

Uitspraak in voorjaar

Wat er precies gebeurde op die bewuste 17 februari 2015, weten we binnen enkele maanden. De zaak zal over twee zittingen uitgespannen worden, wat vrij uniek is voor de correctionele rechtbank. Pas dit voorjaar wordt duidelijk welke straf er wacht op de 54-jarige man.