“Bevoegdheden van schepenen zijn niet eenduidig omschreven”

De gemeenteraad nam kennis van de verdeling van de bevoegdheden van het nieuwe schepencollege. De oppositiepartijen hebben bemerkingen bij de omschrijvingen van de bevoegdheden en de koppeling aan de betrokken diensten. “Die zijn niet eenduidig meer”, zegt Fons Lemmens (Samen). “De dienst ‘mobiliteit en verkeer’ vallen zowel onder schepen Alaerts als Clinckx. Burgers weten niet bij wie ze kunnen aankloppen.”
De voltallige gemeenteraad van Tielt-Winge
Bart Van de Laar De voltallige gemeenteraad van Tielt-Winge

De posten Landbouw en Kerkhoven blijken te vallen onder de noemer ‘omgeving’ van schepen Alaerts. Tom Werner (N-VA) stelt als oplossing voor om op de gemeentelijke site een concretere omschrijving te geven aan de diensten. “Ik veronderstel dat onder ‘vrije tijd’ verschillende diensten vallen, zoals Cultuur en Jeugd”, aldus Werner.

De verdeling ziet er als volgt uit: Burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) krijgt de diensten ‘burgerzaken’, ‘noodplan’ en ‘veiligheid’. Eerste schepen Raf Alaerts (CD&V) doet ‘omgeving-milieu’, ‘omgeving-stedenbouw’ en ‘socio-economie’. ‘Mobiliteit en verkeer’ deelt hij met tweede schepen Gunther Clinckx (Open Vld), die ook ‘onderhoud en werken’ op zich neemt en ‘werken door derden’. Derde schepen Jan Loddewyckx (CD&V) krijgt ‘ondersteunende diensten’ en vierde schepen Germaine Willems (Open Vld) ‘vrije tijd’. Gert Van Denstorme (CD&V) werd op 14 januari toegevoegd aan het college. Hij wordt voorzitter van het bijzonder comité voor de sociale dienst en neemt de bundel ‘burgerzaken, welzijn, welvaart, zorg en opvang’ op zich.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.