Video: Rampenplan van kracht na zoutzuurlek bij Vynova

Derde lek op één jaar vlakbij centrum Tessenderlo

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Bij chemiereus Vynova vlakbij het centrum van Tessedenderlo is donderdagmorgen een wolk zoutzuur vrijgekomen, bij de opstart van het bedrijf. Omdat het gevaarlijke goedje kort voor zeven uur mogelijk afdreef in de richting van de woonwijk Hulst, werd meteen het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Brandweerkorpsen uit heel Limburg snelden met blusmateriaal en meetploegen naar Tessenderlo. Inmiddels is de situatie onder controle en is het lek gedicht. Het gaat al om het derde incident dit jaar bij Vynova.

"We hebben uit voorzorg ons preventief interventieplan uitgerold," legt Zonecommandant Bert Swijsen van brandweer Zuid-West Limburg uit. "Uiteraard hebben we eerst getracht het lek zo snel mogelijk onder controle te krijgen. In de onmiddellijke omgeving stelden we intussen onze meetploegen op. Die moesten nagaan of er echt gevaarlijke producten waren vrij gekomen buiten het bedrijf. Op basis van de windrichting hebben we een aantal straten uit voorzorg afgesloten, er werden ook meldingen verstuurd via Be-Alert. Iedereen kreeg het advies om ramen en deuren gesloten te houden. De eerste resultaten waren gelukkig al snel geruststellend. Nergens bleek er gevaar voor de gezondheid. Niet buiten het bedrijf, maar ook de vaste meettoestellen op het bedrijventerrein van Vynova zelf konden geen gevaarlijke stoffen detecteren."

Gemeentelijk rampenplan

Burgemeester Fons Verwimp (sp.a) van Tessenderlo had intussen het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. "De kans bestond immers dat er gevaarlijke stoffen waren vrij gekomen. Daarom hebben we geen enkel risico genomen. Evacuaties bleken helemaal niet nodig. Natuurlijk stonden kort na zeven uur wel al heel wat kinderen en jongeren klaar om naar school te gaan in Tessenderlo. We hebben die scholen verwittigd dat ze mogelijk niet konden beginnen, en hen gevraagd om de verdere info af te wachten. We konden hen na de eerste meetresultaten laten weten dat de scholen gewoon open konden gaan."

"De fout is helaas ontstaan bij de opstart van de installatie," zegt sitemanager Dimitri Wouters van Vynova in Tessenderlo. "Er is daarbij inderdaad zoutzuur vrijgekomen. Niemand van ons is gewond geraakt, en de installatie is ook meteen stil gelegd. Om acht uur bleek uit alle metingen dat er geen gevaar was, en werd het gemeentelijk rampenplan opgeheven. De installatie waar het lek is ontstaan, krijgt nu eerst een grondige controle. De rest van het bedrijf hebben we donderdag wel kunnen opstarten."

Derde lek op één jaar

Het is evenwel al de derde keer dat Vynova dit jaar in het nieuws komt met een ernstig chemisch lek. Ook in maart en juni kwamen er al eens gevaarlijke stoffen vrij.  "We zijn alweer wakker geworden met een Be-Alert bericht," merkt Dirk Camps namens de partij Groen Tessenderlo op. "We gaan van incident naar incident. Onze partij vraagt een ernstig actieplan, vooraleer het een volgende keer eens goed fout loopt." Sitemanager Dimitri Wouters van Vynova benadrukt dat er ook bij de vorige incidenten nooit gevaar geweest is voor de omgeving. "Bij elk lek nemen we gewoon de grootst mogelijke veiligheidsmaatregelen, en schakelen wij de brandweer in." 

Volgens burgemeester Fons Verwimp vormt de aanwezigheid van het chemisch bedrijf vlakbij de dorpskern geen onaanvaardbaar risico. "Vandaag wordt elk incident meteen gemeld, en worden alle veiligheidsmaatregelen zo snel mogelijk in gang gezet. Ik weet niet of dat vroeger ook altijd het geval geweest is. Gelukkig blijkt telkens na alle preventieve maatregelen dat er nooit gevaar geweest is."

Meteen werd met bluswater gespoten om de wolk zoutzuur neer te slaan
Toon Royackers Meteen werd met bluswater gespoten om de wolk zoutzuur neer te slaan
De Limburgse brandweerkorpsen kwamen massaal ter plaatse
Toon Royackers De Limburgse brandweerkorpsen kwamen massaal ter plaatse
De Limburgse brandweerkorpsen kwamen massaal ter plaatse
Toon Royackers De Limburgse brandweerkorpsen kwamen massaal ter plaatseReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.