Museum biedt excuses aan na foute uitspraken gids

Studenten van de Universiteit Antwerpen bezochten afgelopen vrijdag het AfricaMuseum.
BELGA/BELPRESS Studenten van de Universiteit Antwerpen bezochten afgelopen vrijdag het AfricaMuseum.
Het AfricaMuseum in Tervuren heeft zijn excuses aangeboden over het gedrag van een gids tijdens de rondleiding aan studenten. Vrijdag maakt hij zich volgens de studenten schuldig aan racistische opmerkingen over Afrikanen. Een prof van de Universiteit Antwerpen liet de rondleiding stopzetten. 

Afgelopen vrijdag bezocht een groep masterstudenten van de faculteit Geschiedenis het AfricaMuseum. Maar dat verliep niet helemaal zoals verwacht. De gids die hen rondleidde, deed meerdere racistische uitlatingen. Volgens een studente had hij het onder meer over beelden die “de zwarten weg wilden in het nieuwe museum”, zoals het beeld van de Luipaardman. “Maar die zwarten hebben niet overal hun goesting gekregen, want de beelden staan nog in het depot”, voegde hij eraan toe. Hij vertelde ook over zijn schoonmoeder in Congo en “dat ze een boy had die daar wel een keer per week mee aan tafel mocht eten”. De gids vergeleek de geschiedenis van Congo eveneens met wat in België is gebeurd: “Denk maar aan de Fransen die hier onze universiteiten en kerken hebben gesloten.”

Verder vroeg hij de studenten om “kritisch te zijn over handjes afhakken. Er zijn maar twee foto’s bekend. De verhalen zijn dubbel, waarom leefden die mensen nog als hun hand werd afgehakt om te bewijzen dat je een kogel hebt gebruikt?” Ook vertelde de gids hoe Lumumba werd afgeschoten: “Ja zo gaat dat daar, die Afrikanen schieten gelijk hier bij ons op de kermis”. 

De gids zelf bevestigt - behalve de laatste - alle uitspraken. Al zijn ze volgens hem  “verkeerd geïnterpreteerd”. Verder zegt hij dat hij na de rondleiding ook wel het gevoel had dat die verkeerd was gelopen en dat hij wellicht bij zijn publiek geen al te beste indruk had gemaakt.

Directeur Guido Gryseels van het AfricaMuseum reageert vanuit Amsterdam waar hij momenteel verblijft als volgt: “Ik heb de zaak niet kunnen volgen, maar als dit soort taal gebruikt werd, dan zeg ik: ‘Dit hoort niet thuis in ons museum’. Ik heb dit soort klacht ook nog nooit gekregen. Integendeel, als mensen al eens hun beklag doen over de gidsen dan is het dat ze vinden dat onze gidsen te kritisch zijn voor het kolonialisme.” Aan VTM Nieuws vertelde hij eveneens dat hij zich verontschuldigd. “Masterstudenten in geschiedenis moeten begeleid worden door iemand met kennis van zaken. De gids in kwestie is een freelancer. De kans is reëel dat we de samenwerking stopzetten.”

Zeventigtal gidsbeurten

Ook directeur Publiekswerking Bruno Verbergt zegt dat het de eerste keer is dat hij een dergelijke klacht krijgt. “We hebben 40 à 50 gidsen. Die worden door ons opgeleid en regelmatig geëvalueerd. Deze man is al een jaar actief bij ons en heeft dus zeker al een zeventigtal gidsbeurten op zijn actief. Er is bij onze interne steekproeven nooit vastgesteld dat hij verkeerde dingen zegt. Maar we zullen de zaak nu zeker verder onderzoeken. De gids heeft dit weekend geen rondleidingen. Maandag zullen we met hem deze klacht bespreken.”

De studente zegt op Twitter nog dat ze er niet op uit is dat de gids ontslagen wordt, maar ze stelt zich wel vragen over de manier waarop gidsen gescreend en geëvalueerd worden door het museum.De woordvoerder van de Universiteit Antwerpen bevestigt aan nieuwssite Bruzz het verhaal na contact met de betrokken prof, die anoniem wil blijven. “Ze bevestigt alle uitspraken”, aldus woordvoerder Peter De Meyer. “Eerst dacht ze dat het misschien een slip of the tongue was, maar de vreemde uitspraken bleven komen.”

“De prof besloot dat het geen zin meer had en zette de rondleiding stop”, gaat de universiteitswoordvoerder verder. “Dit was niet meer voor interpretatie vatbaar en hebben we nog nooit meegemaakt.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.