Geslaagd voor Nederlandstalig én Franstalig toelatingsexamen geneeskunde: “Ik heb heel veel moeten opgeven om te kunnen studeren”

William Petit slaagde voor de toelatingsproef geneeskunde in het Nederlands én het Frans
Catherine Dejonghe William Petit slaagde voor de toelatingsproef geneeskunde in het Nederlands én het Frans
Bij het het woord toelatingsproef geneeskunde, krijgen de meeste mensen al rillingen. Maar 1 op 4 slaagden voor het examen dit jaar. William Petit (18) deed hem twee keer, in het Nederlands én in het Frans omdat hij tweetalig is en zijn kansen wou vergroten. Hij slaagde voor beide.  

William Petit (18) is al heel lang geïnteresseerd in geneeskunde. Dat heeft hij niet gekregen van sensationele programma’s op televisie en het zit ook niet in de familie. Tien jaar geleden zijn zijn trommelvliezen gesprongen, toen het vliegtuig na een reis naar Egypte te snel was afgedaald. Daarna moest hij vaak naar de dokter en dat is waar hij de smaak te pakken kreeg. “Ik vind het fascinerend hoe een dokter kan helpen met gezondheidsproblemen die soms een hele gezin beïnvloeden.” Hij studeerde ook af in Wetenschappen- Wiskunde 8 uur in het Heilig Hartcollege in Tervuren. Talen is nooit zijn sterke kant geweest. 

Een jaar voorbereiden

Voor het examen heeft hij zich heel zijn laatste jaar in het middelbaar naast zijn schooluren en schoolwerk moeten voorbereiden op het toelatingsexamen. “De voorbereiding is het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen”, zegt William. “Ik moest eerst de leerstofonderdelen zoeken en dan pas kon ik beginnen studeren.” Zo is hij Rebus tegengekomen, een organisatie die de leerstof voor de ingangsexamen verkopen. “Die organisaties bieden ook lessen aan, maar die zijn extreem duur en ik heb er ook voor gekozen om alleen te studeren, omdat ik dacht ‘als ik het nu niet alleen kan, dan ga ik het de komende jaren ook niet kunnen’.” 

Het examen is ingedeeld in twee delen. Het eerste deel is ‘kennis en wetenschap’ op 120 punten en het tweede deel is ‘empathie en inlevingsvermogen’ ook op 120 punten. William behaalde voor het Nederlandstalige examen respectievelijk 69 en 83 op 120.  Over het algemeen is de leerstof dezelfde als wat iedereen leert in het middelbaar, maar gaat wel dieper op bepaalde vlakken. “De vragen worden anders gesteld en spelen vooral in op kleine details die u in de val lokken. Ze vragen bijvoorbeeld ‘duid het meest onjuiste antwoord aan’ of geven vier grafieken en zeggen ‘antwoord 1 is grafiek D en antwoord 4 is grafiek A. Zo kan je veel sneller een fout maken.” 

Veel opofferingen

Het belangrijkste bij het instuderen van de cursus is volgens hem vooral om regelmaat te houden. “Ik heb veel moeten opofferen en dingen opzij moeten zetten om te kunnen studeren. Uitgaan en onze eindejaarsbal zat er bijvoorbeeld niet echt in. Ik ben maar een paar uur gebleven op het eindejaarsbal om de dag erna nog te kunnen werken.” 

Ook mama Catherine was opgelucht dat hij erdoor was voor het Nederlandstalige examen. Nadat ze te horen kreeg dat haar zoon ook voor het Franstalige geslaagd was, was ze dubbel zo trots. “Hij heeft er zo hard voor gewerkt, hij is twee keer niet met ons op vakantie geweest om te kunnen studeren dus dat hij er nu door is voor het Nederlands én het Frans maakt me heel fier.” 

Chirurgie

William start dus in september aan een zes jaar durende opleiding geneeskunde aan de Katholieke Universiteit Leuven. Het eerste jaar gaat hij niet op kot gaan om te kunnen aanpassen aan de harde studies en niet afgeleid te worden. Na zes jaar, moet hij nog een specialisatie volgen, die ook zes jaar duurt. “Ik zou momenteel chirurgie willen doen, maar ik weet dat het in de komende jaren nog sterk gaat veranderen, omdat ik nog niet weet wat alles precies inhoudt en wat mij gaat interesseren.” 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Karel Tichmann

    Had hij het maar in het Engels gedaan, dan was zijn salaris makkelijk $294.000 p/jaar geweest. (In Amerika) Neurosurgeons verdienen ongeveer $663.000 p/jaar.

  • ANN LIMBOS

    Knappe kop : Letterlijk én Figuurlijk.

  • wim CLAES

    12 jaar studeren, succes jongen!